Na 25 jaar sluit het kleinste museum van Utrecht op 4 februari de deuren. Het schelpenmuseum moet sluiten vanwege de gezondheid van het echtpaar Hessel dat het museum in beheer heeft.

Op 4 februari 1991 richtte de familie Hessel een stichting op voor het beheer van hun sinds 1953 opgebouwde schelpenverzameling. Deze 'Stichting Schepsel Schelp' bracht circa een half miljoen objecten bijeen in ongeveer 63.000 collectienummers, voornamelijk fossiele schelpen. Er is een uitgebreide database waarin deze monsters zijn gedocumenteerd.

Van 1970 tot 2016 werden de collecties gratis getoond aan iedere belangstellende. Een uitgebreide website vertoont tegenwoordig foto's van vele objecten in het museum. In 2014 waren er ruim 830.000 pageviews.

Geen hulp

In de afgelopen 25 jaar heeft het opzetten en in stand houden van het museum de familie Hessel 589.000 euro en zeker 39.000 werkuren gekost. Het echtpaar beklaagt zich bij de sluiting van hun levenswerk over het gebrek aan medewerking van de gemeente.

"Er is weinig hulp van de gemeente Utrecht ondervonden", zegt Jos Eberson, lid van het bestuur bij de stichting. "Bij verbouwingen moesten de normale leges worden betaald en is er geen enkel begrip getoond. Toen de museumkelder onder water liep, weigerde de brandweer assistentie. In al die jaren is er ook nooit iemand van de gemeenteraad eens komen kijken, terwijl wij wel in de stadsgids en in de kidsgids staan. Het is vreemd dat raadsleden van een museumstad geen enkele belangstelling hebben getoond in al die jaren."