Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft woensdagmiddag een bezoek gebracht aan de Bibliotheek Kanaleneiland in Utrecht.

De minister ging in gesprek met vrijwilligers, asielzoekers en organisaties over activiteiten voor en door asielzoekers. In de bibliotheek zijn de laatste weken veel activiteiten opgezet met betrekking tot het leren van de Nederlandse taal. Asscher bezocht een aantal activiteiten en sprak met asielzoekers uit de opvang in Kanaleneiland.

Tijdens de taal-inloop ging hij in gesprek met de deelnemers over hun dagelijkse activiteiten. Aan de vrijwilligerstafel sprak hij met Utrechters die zich met hart en ziel inzetten voor deze groep. Ook ging hij in gesprek met organisaties waar asielzoekers bijdragen aan activiteiten voor wijkbewoners.

De Bibliotheek laat weten van oudsher een plek te zijn in de wijk waar mensen komen om zich te informeren, vaardigheden op te doen, te ontspannen en elkaar te ontmoeten.

Daarom is De Bibliotheek samen met inwoners in actie gekomen om de asielzoekers een warm welkom te geven, vanwege de rol die ze heeft als ontmoetingsplek en plek om kennis op te doen. "Een mooie rol van een moderne Bibliotheek", zei Asscher hierover. "De taal is de toegangskaart tot de Nederlandse samenleving."

Voorlezen aan kinderen

Tijdens de taalles worden de jongste kinderen voorgelezen in de Bibliotheek door de vrijwilligers van de VoorleesExpress. Daarmee wordt ook de kennismaking tussen vluchtelingenmoeders en moeders uit de wijk op gang gebracht.

Naast het leren van taal kunnen vluchtelingen in de Pop-up-Bibliotheek gebruik maken van een speciale collectie, die is opgesteld naar de wensen van deze groep. De collectie is samengesteld door de Bibliotheek en wordt regelmatig aangevuld met boeken die Utrechters voor dit doel doneren.