Sterrenwijk Utrecht vreest voor vluchtelingenopvang Gansstraat

Naast een groep bewoners van Overvecht lijkt ook een groot deel van Sterrenwijk niet blij te zijn met de komst van een vluchtelingenopvang in de buurt. In de wijk zijn veel spandoeken opgehangen met teksten als 'Wilders, help ons' en 'AZC, weg ermee'.

Vanaf 2019 wordt het Pieter Baan Centrum aan de Gansstraat het tweede definitieve Asielzoekerscentrum (AZC) van de stad. Hiermee hoopt de gemeente op de lange termijn genoeg vluchtelingen te kunnen opvangen. Bewoners laten nu weten het hier niet mee eens te zijn. De gemeente heeft anderhalve week geleden de bewoners geïnformeerd met een wijkbericht en gaat in het voorjaar, als er iets meer duidelijk is, bewonersavonden organiseren.

Raadsinformatieavond

Vanavond staat er een extra raadsinformatieavond op het programma om duidelijkheid te scheppen over de nieuwe manier van vluchtelingen opvangen in de stad. In het stadhuis krijgt de gemeenteraad de tijd om de wethouder te bevragen over de nieuwe situatie waarin er twee definitieve AZC’s in de stad komen en twee tijdelijke opvanglocaties.

De avond zal bestaan uit twee delen. Tijdens het eerste deel krijgen aangemelde meepraters uit Utrecht het woord. Het tweede deel is een zogeheten technisch deel. De raadsleden stellen dan vragen aan de wethouder, onder andere over hoe het proces is verlopen, welke opties er nog meer waren, welke criteria gehanteerd zijn bij de locatiekeuze, wat de (contractuele) afspraken zijn met COA en de financiële consequenties.

Het debat is vanavond live te volgen.

Lees meer over:
Tip de redactie