Bomenkap Galjoenstraat uitgesteld na actie Partij voor de Dieren

De bomenkap aan de Galjoenstraat in Utrecht is maandagochtend uitgesteld vanwege een actie van de Partij voor de Dieren (PvdD).  

De Actie Bomenkap en de PvdD wilde de wettelijk verplichte aanwezigheid van een ecoloog zien bij de kapwerkzaamheden, maar die was er maandagochtend niet. De partijen vinden het onbegrijpelijk dat er al begonnen wordt met kappen terwijl er nog een bezwaarprocedure loopt. 

De PvdD is verbaasd over de gang van zaken rond de bomenkap. Afgelopen donderdag stond deze bomenkap op de politieke agenda. "Toen was er al verwarring over de grootte van het gebied waarover gesproken werd, ook bij wethouder Openbare Ruimte en groen Kees Geldof", zegt PvdD-raadslid Eva van Esch.

Echter lag er de volgende dag een brief op de mat bij de bewoners van de Galjoenstraat dat vandaag, maandag 18 januari om 7.00 uur "gestart zou worden met de kapwerkzaamheden".

Bomenadviseur

Op dat tijdstip stond de fractiemedewerker van de PvdD Saskia Oskam maandagmorgen samen met vertegenwoordigers van Actie Bomenkap te wachten op de werkploeg, die om 9.00 uur arriveerde.

De aanwezigheid van een ecoloog bij deze bomenkap is verplicht, maar de ecoloog die meekwam van het bedrijf Cobra bleek een bomenadviseur te zijn en geen fauna-expert.

De PvdD vroeg bij Eneco de papieren van deze ecoloog op, maar kreeg geen bewijs dat deze persoon inderdaad bevoegd is een fauna-onderzoek te doen in het gebied. Het laatste wat de PvdD hoorde is dat een ecoloog van Movares op weg is naar de Galjoenstraat. Tot die tijd mogen de bomen in het gebied niet gekapt worden. Mocht dit wel gebeuren, dan zijn de werkploeg en Eneco in overtreding, zo laat de partij weten.

Wat de Partij voor de Dieren betreft gaat de bomenkap op de Galjoenstraat en de Thomas A. Kempisweg voorlopig niet door.

Lees meer over:
Tip de redactie