Van Zanen ziet verbod op salafistische organisaties niet zitten

Utrechtse burgemeester Jan van Zanen ziet een verbod op salafistische organisaties als alFitrah niet zitten. Het verbod zou niet werken en in strijd zijn met de godsdienstvrijheid. 

Dat laat hij in een interview met het Algemeen Dagblad weten.

De Tweede Kamer ziet graag een verbod op salafistische organisaties, zoals de alFitrah-moskee in Utrecht. Het salafisme is een zeer orthodoxe stroming binnen de islam. alFitrah is de afgelopen tijd onder vuur komen te liggen, omdat de moskee gefinancierd zou worden door een aan Al-Qaeda gelieerde instelling én omdat de moskee zou aanzetten tot radicalisering.

In het interview laat Van Zanen weten dat hij geen voorstander is van een verbod op salafistische organisaties. Hij vindt dat er tegen verkeerde personen of organisaties moet worden opgetreden en niet tegen de opvattingen, want dat is in strijd met de godsdienstvrijheid. Bij een eventueel verbod zou bovendien de controle volledig verdwijnen. Momenteel vinden er gesprekken plaats en dat is vooruitgang, stelt Van Zanen in het interview.

Geldstromen

De burgemeester is in gesprek met imam Suhayb Salam. Van Zanen legt in het interview uit dat de gesprekken 'stevig' gaan en dat het hem niet bevalt dat de imam de uitgestoken hand negeerde om samen op te trekken. Als je niets te verbergen hebt dan doe je dat niet, vindt Van Zanen. De burgemeester vindt dat de moskee transparant moet zijn en dan doelt hij onder meer op de geldstromen uit het buitenland.

Volgens Van Zanen heeft de Utrechtse moslimgemeenschap last van alFitrah. Hij zegt dat hij merkt dat de moskeeën in Utrecht niet blij zijn dat alFitrah de uitgestoken hand niet heeft aangenomen en dat de negatieve publiciteit ook op hun af straalt.

Lees meer over:
Tip de redactie