Utrechter bedenkt 'fietssnelweg' boven binnenstad

Fietssnelwegen boven Utrecht omdat het op de grond veel te druk wordt voor fietsers. "Utrecht is de meest aangewezen plek voor dit idee", vindt Utrechter Bert Determeijer.  

De gepensioneerd HU-docent en journalist bij de Binnenstadskrant, wil met zijn idee "een steeds groter wordend probleem aankaarten".

"Misschien is het de leeftijd, maar het wordt steeds gevaarlijker op de weg. Ik woon vlak bij de Biltstraat en het wordt daar steeds drukker. Bovendien houden fietsers zich steeds minder aan de verkeersregels. De snelheid waarmee de drukte de laatste jaren toeneemt verbaast mij en deze groei zal de komende jaren ook niet afnemen vrees ik", aldus Determeijer.

Hij bedacht daarom het idee voor fietspaden boven de stad. Als beginpunt ziet Determeijer de Moreelsebrug die momenteel over het spoor bij Utrecht Centraal wordt gebouwd. Vanaf daar moet je vervolgens over de hele stad kunnen fietsen.

"Het liefst zie ik zo'n weg dwars door de Neudeflat gaan, maar ik ben er al achter gekomen dat dat niet mogelijk is helaas. De liften zijn er niet voor gemaakt. Dat is ook de reden dat die hele rooftopbar niet door kan gaan, maar het zou de boel wel wat opfleuren denk ik", zegt hij.

Experiment

Utrecht is volgens Determeijer de aangewezen plek voor een dergelijk experiment. "In andere steden is er vaak nog ruimte om uit te breiden, maar in Utrecht niet. Het is hier heel smal en er zijn in verhouding met andere steden heel veel fietsers. Neem ook bijvoorbeeld dat stukje bij het Ledig Erf en de Oosterkade. Een 'by-pass' door de lucht zou heel handig zijn daar."

Determeijer heeft nog geen contact gehad met professionals of de gemeente om de haalbaarheid van zijn plannen te bespreken. "Maar een architect uit Shanghai liet weten het idee te willen gebruiken", aldus Determeijer.

Lees meer over:
Tip de redactie