Utrechts energieplan aangenomen

Utrecht gaat de komende jaren met verschillende maatregelen ervoor zorgen dat de stad in 2030 tot 90 procent klimaatneutraal is. Gisteravond is het energieplan aangenomen dat naar aanleiding van verschillende stadsgesprekken met 165 inwoners van Utrecht is opgesteld.

Het plan bevat veel maatregelen om onafhankelijk te worden van aardgas en andere fossiele brandstoffen. Bedrijven gaan aangespoord worden om duurzame maatregelen te nemen en er kunnen zonneweides gerealiseerd gaan worden.

Utrecht wil 90 procent van de energie die gebruikt wordt in de stad zelf gaan opwekken. De eerste stappen hiervoor zijn de laatste jaren al genomen.

Matthijs Sienot, raadslid van D66 legt uit: "Er worden bijvoorbeeld nu al tien keer meer zonnepanelen geïnstalleerd dan in 2011 en Portaal heeft de ambitie om de komende jaren duizend nul-op-de-meter woningen te realiseren. Dat is echt een gigantisch aantal."

De gemeente gaat ervoor zorgen dat zowel het eigen vastgoed als dat van bedrijven in de stad 100 procent duurzaam worden. Voor de maatregelen wordt jaarlijks drie miljoen euro uitgetrokken wat naast duurzame woningen en gebouwen ook veel werkgelegenheid moet opleveren.Het uitvoeren van de plannen moeten in totaal tot vijfduizend banen gaan opleveren.

Kansen

Maar wat merken de inwoners er van? "De gemeente gaat de komende jaren echt per wijk en per buurt bekijken wat de grootste kansen zijn", zegt Sienot.

"Alle Utrechters krijgen op den duur slimme meters in huis en langzaamaan zal je het straatbeeld zien veranderen door bijvoorbeeld slimme laadpalen en zonnepanelen. Maar het grootste effect zal de energierekening zijn."

"We hebben hier nu een collega die in een nul-op-de-meter woning woont. Zij loopt elke maand weer naar binnen: Zo, weer geen energierekening hoeven te betalen. Dit soort 0 euro energierekening verhalen moeten borrelpraat gaan worden. Dan kan het ineens heel hard gaan denk ik", besluit Sienot.

Het energieplan is hier te lezen.

Lees meer over:
Tip de redactie