'Tour de France levert Utrecht 25,3 miljoen euro op'

De start van de Tour de France vorige zomer in Utrecht heeft 25,3 miljoen euro opgeleverd. Dat heeft de Universiteit Utrecht in een rapport bekend gemaakt.  

De onderzoekers spreken van een groot succes op organisatorisch en economisch gebied.

Kanttekening: het evenement kostte de gemeente uiteindelijk een kleine vier ton meer dan begroot. Dit wordt veroorzaakt door hittemaatregelen, minder inkomsten uit parkeren en iets lagere inkomsten vanuit private partners.

"Het was een groot feest zonder incidenten met een buitengewone saamhorigheid", blikt de gemeente terug. "Een feest met veel crossovers tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen, culturele en sportorganisaties. De conclusies van de Universiteit Utrecht sluiten naadloos aan bij de eindrapportage die de gemeente Utrecht zelf heeft opgesteld."

De Tour in Utrecht krijgt in het rapport een hoge waardering. Een 8,4 voor het weekend van de Tourstart en een 8,2 voor het activatieprogramma. Het evenement heeft een 'economische impact' opgeleverd van 25,3 miljoen.

Mediawaarde

Daarnaast is er ook nog eens minimaal 35 miljoen aan mediawaarde gerealiseerd. "De evaluatie laat zien dat alle doelstellingen zijn behaald en dat de gemeentelijke investering in het evenement een prachtig rendement heeft opgeleverd", concludeert de gemeente.

De universiteit geeft aan het een prestatie te vinden dat het evenement met een relatief beperkt budget is gerealiseerd. De oorspronkelijke begroting bedroeg 15,4 miljoen euro. Onderdeel van de gemeentelijke eindrapportage is het financiële resultaat.

Lees meer over:
Tip de redactie