Amerikaanse 'brewpub' opent in Utrecht

Utrecht heeft vanaf vrijdag zijn eerste 'brewpub', een combinatie van een brouwerij, proeflokaal en een veganistisch restaurant. Het idee is overgewaaid uit de Verenigde Staten.

Bij station Zuilen in het gebouw van Nutrecht en dB’s opent restaurant Oproer vrijdag de deuren. "We willen het idee dat bier en vlees bij elkaar horen doorbreken", zeggen initiatiefnemers Mark Strooker en Bart-Jan Hoeijmakers (beide 37 jaar).

Met Amerikaanse en zelf gebrouwen bieren, lokale wijnen en verrassende veganistische gerechten moet de plek een nieuwe trekpleister worden in het gebied.

Strooker en Hoeijmakers kennen elkaar uit de brouwwereld. "We hadden beide een kleine brouwerij hier in Utrecht", vertelt Strooker.

"Ik brouwde zelf onder de naam Rooie Dop en Bart-Jan had de micro-brouwerij Ruig opgericht. De brouwerswereld is een kleine wereld dus je komt elkaar regelmatig tegen. We merkten al snel dat onze voorkeuren allebei uitgingen naar Amerikaanse bieren zoals IPA’s Stout’s en al snel hadden al zoiets van laten we gaan samenwerken", vervolgt hij.

Portland

Strooker is vanwege de stedenband tussen Utrecht en Portland en zijn fascinatie voor Amerikaans bier al meerdere keren op en neer gevlogen tussen de twee steden en heeft zo nuttige contacten opgedaan met lokale brouwers in de Amerikaanse stad. "Wij kunnen nu bieren verkopen die je ergens anders in Europa niet zo snel zal vinden", zegt Strooker.

Ook het idee voor een brewpub is daar ontstaan. "In Amerika is het heel normaal om bij een brouwerij een proeflokaal te hebben waar je ook nog eens kunt eten. Meestal in de vorm van foodtrucks. Dit wilden wij eerst ook maar de vergunning voor dit pand bestaat restaurant met additionele horeca en dus moesten wij iets anders erbij verzinnen", verklaart hij.

"En toen kwam al snel het idee om iets te doen met wat ik zelf altijd mis bij brouwerijen: vegetarische gerechten", vult Hoeijmakers aan. "Er hoeft echt niet altijd vlees bij bier. Dat idee willen we doorbreken met deze plek. We hebben nu een fantastische veganistische kok gevonden, die op haar manier burgers bij de bieren weet te serveren." 

De twee willen met hun nieuwe zaak doen wat ze een aantal jaar geleden ook wilden bij het starten van de brouwerijen: "Iets laten zien en proeven wat wij tof vinden", aldus Hoeijmakers.

Lees meer over:
Tip de redactie