Overvecht is gekozen als locatie voor een noodopvang voor vluchtelingen in Utrecht, omdat dit juist een extra stimulans kan zijn voor deze wijk. Om die reden is ook voor een eerdere noodopvang in Kanaleneiland gekozen.

Dat zegt wethouder Kees Diepeveen op de veel gehoorde vraag: Waarom nu juist een opvang in Overvecht?

Tijdens een informatieavond voor bewoners over de tijdelijke opvang voor vluchtelingen liepen de emoties maandagavond hoog op. Zo hoog zelfs dat er buiten de zaal op straat meerdere relletjes plaatsvonden tussen voor- en tegenstanders van de opvang.

"Het was een bewogen avond met pittige gesprekken",  zegt Diepeveen. "Eerst hebben we geprobeerd om zo goed mogelijk alle vragen te beantwoorden en vervolgens hebben we in groepjes gepraat over zaken als leefbaarheid, veiligheid en voorzieningen."

Volgens de wethouder zal de noodopvang aan de Einsteindreef in Overvecht "bijdragen aan de leefbaarheid van de wijk".Bovendien biedt het volgens hem niet alleen kansen voor de vluchtelingen en de bewoners maar voor ondernemers in Overvecht. "We willen echt een uitwisseling gaan creëren tussen de opvang en instanties in de buurt", aldus Diepeveen.

Voorbeeld

Als voorbeeld wordt onder andere gekeken naar het initiatief 'Welkom in Utrecht' dat bij de noodopvang in de Jaarbeurs in het leven werd geroepen. Volgens Diepeveen zijn de ervaringen over de opvanglocaties in de Jaarbeurs en Kanaleneiland overwegend positief.

Om de opvang te laten slagen organiseert de gemeente 'startbijeenkomsten' tussen het wijknetwerk van betrokken bewoners, het wijkbureau en organisaties.

De locatie in Overvecht kan maximaal voor 2,5 jaar in gebruik worden genomen (tot uiterlijk 30 november 2018). 

Volgende week dinsdag is er een Raadsinformatieavond over de plannen voor de noodopvang waar iedereen kan inspreken. 21 januari is er een tweede informatiebijeenkomst voor buurtbewoners.