Burgemeester Jan van Zanen heeft zondagmiddag de Maartenspenning aan de Utrechtse dichter Ingmar Heytze uitgereikt.

Heytze ontving de stedelijke onderscheiding omdat hij al 30 jaar actief is als dichter en zijn talenten belangeloos heeft ingezet voor diverse organisaties, voor de dichtkunst in het algemeen en voor het literaire klimaat in Utrecht in het bijzonder.

Sinds zijn vijftiende jaar schrijft Ingmar Heytze (1970) gedichten en in 1997 beleefde hij zijn debuut. Hij trad op tijdens diverse edities van de landelijke Nacht van de Poëzie, is de eerste 'huisfilosoof' van het Centraal Museum in Utrecht en hij was redactielid van Stichting Literaire Activiteiten Utrecht (SLAU) van 1998-2012.

Heytze produceerde tal van boeken, bundels, columns en artikelen in landelijke media zoals de Volkskrant en Onze Taal. Ook treedt hij op in diverse nationale radio- en televisieprogramma’s, waaronder Een Vandaag en De Wereld Draait Door.

In de Utrechtse Literaire Canon van de SLAU staat hij opgenomen als de hoogst genoteerde levende auteur.

Stadsdichter

Ingmar Heytze won in 2008 de C.C.S. Croneprijs, de gemeentelijke literatuurprijs. Een jaar later werd hij door de Utrechtse gemeenteraad benoemd tot stadsdichter, waarna hij het Utrechts Stadsdichtersgilde oprichtte. Hij schreef diverse muurgedichten voor de openbare ruimte in de stad en leverde een bijdrage aan het project De Letters van Utrecht.

Daarnaast initieerde Heytze diverse andere literaire activiteiten, waaronder het dichterscollectief De Garagedichters, Het Poëziecircus, en het Huis van de Poëzie.

Afscheid

Ook leverde hij een zeer belangrijke bijdrage aan het voortbestaan van de Nacht van de Poëzie die wegens de verbouwing van Muziekcentrum Vredenburg ter ziele dreigde te gaan. 

De onderscheiding werd uitgereikt ter gelegenheid van zijn afscheid als lid van het Utrechts Stadsdichtersgilde.