Dit is er dit weekend te doen in Utrecht

Het culturele jaar wordt zondag in Utrecht feestelijk geopend met de dertiende editie van Culturele Zondag Nieuwjaarsduik. Zo kun je in de Stadsschouwburg terecht voor een uitgebreid programma. Maar er is nog veel meer te doen dit weekend.

Humorcollege

Cabaretière Renate Reijnders gaat de Nederlandse theaters af met haar Humorcollege. Woensdag en donderdag staat ze in het Werftheater. Humorcollege is cabaret, lezing en show ineen. Je komt erachter wat jouw humorstijl is en hoe je humor een grotere plek in je leven geeft. Dat helpt om te relativeren en maakt het leven licht en leuk. Maar het gaat dieper: het verzacht leed, vermindert spanningen, is een sociaal smeermiddel en ontzettend gezond. Ieder mens heeft humor, niet alleen de grappenmakers.

Wanneer? Woensdag 6 en donderdag 7 januari
Waar? Werftheater
Hoe duur? € 15 / € 14 CJP en U-pas

Film: Jheronimus Bosch Touched by the Devil

Het Noordbrabants Museum organiseert dit jaar een grote tentoonstelling ter gelegenheid van de 500ste sterfdag van de middeleeuwse schilder Jheronimus Bosch. Deze documentaire volgt het team van Bosch-experts dat vier jaar lang de wereld over reisde om zijn schilderijen in musea met röntgenfotografie en infraroodtechnieken in detail te onderzoeken. Voor het eerst in de geschiedenis krijgen ze de kans door te dringen tot de onderste verflagen om zo een indruk te krijgen van het creatieve proces van de ‘duivelskunstenaar’. Maar het roept ook de vraag op of alle schilderijen wel echt door hem geschilderd zijn. Regie: Pieter van Huystee. Vanaf dit weekend is de documentaire te bekijken in ’t Hoogt.

Wanneer? Donderdag 7 januari t/m woensdag 13 januari
Waar? ’t Hoogt
Hoe duur? € 9 / korting € 8

Grease

Albert Verlinde brengt deze klassieker na 10 jaar opnieuw uit. Nu met een nieuwe generatie Nederlands talent. De verfilming uit 1978 scoorde hoog en nummers als ‘You’re the one that I want’ en ‘Hopelessly devoted to you’ behoren tot de best verkochte singles aller tijden. Tieners Danny en Sandy hebben een romantische zomer beleefd. Terug op school laten ze hun gevoelens echter niet zien aan hun vriendengroepen. Met spel van o.a. Tim Douwsma, Vajèn van den Bosch en René van Kooten.

Wanneer? Donderdag 7 t/m zondag 10 januari om 20.00 uur
Waar? Stadsschouwburg
Hoe duur? Vanaf € 28,50, bestel hier je kaartjes

Amsterdam Sinfonietta & Wende

De jaarlijkse concertreeks ‘Breder dan klassiek’ van Amsterdam Sinfonietta, waarmee het strijkorkest de samenwerking aangaat met artiesten van buiten de klassieke wereld, is inmiddels een begrip. Na onder meer Patrick Watson, De Dijk en Ludovico Einaudi, deelt Amsterdam Sinfonietta dit jaar het podium met de veelzijdige zangeres en performer Wende. In de nieuwe tour ligt de nadruk meer op intimiteit, met Wende zelf achter de piano en op gitaar. Het thema: liefde, waarbij ze sentimentaliteit uit de weg wil gaan.

Wanneer? Zaterdag 9 januari, aanvang 20.15 uur
Waar? TivoliVredenbrug
Hoe duur? Vanaf € 29, bestel hier je kaartjes

Kampvuur in de Stad

Kampvuur was op Into the Great Wide Open afgelopen zomer een groot succes en krijgt nu een vervolg in de stad. Kampvuur in de Stad is een samenwerking tussen SLAA, Excelsior, Stichting Tolhuistuin en Atlas Contact, waarin het gedachtegoed van schrijvers en muzikanten wordt gebundeld. Schrijvers/dichters worden gekoppeld aan muzikanten en elk duo gaat muzikaal en literair de dialoog met elkaar aan. In deze editie o.a. Anne Soldaat en Maartje Wortel.

Wanneer? Zaterdag 9 januari om 20.30 uur
Waar? TivoliVredenburg
Hoe duur? € 15

Circusconcert

Het Zuilens Fanfare Corps brengt het circus naar Utrecht. Om het nieuwe jaar in te luiden presenteren zij een verrassend Circusconcert vol nostalgie, magische acts en verhalen uit de piste. Het Fanfare Corps speelt onder leiding van André Vulperhorst naast traditionele circusmelodieën muziek van Nino Rota, Cirque du Soleil en de circusmusical Barnum, gecombineerd met acts van Wietske Vogels (koningin van de hoela-hoep) en circus DIEDOM (acrobatiek & tissue). Komt dat zien!

Wanneer? Zaterdag 9 januari om 20.00 uur
Waar? ZIMIHC theater Zuilen
Hoe duur? Volwassen € 7,50 / kinderen € 5

Culturele zondag Nieuwjaarsduik

Zondag is de 13e editie van de Culturele Zondag Nieuwjaarsduik. Culturele makers en instellingen openen hun deuren en laten zien wat ze in het nieuwe jaar te bieden hebben. Op meer dan vijftig locaties zijn er optredens, workshops, lezingen, exposities en voorstellingen. Een paar highlights: in Het Literatuurhuis geven o.a. Philip Huff en Imme Dros minicolleges over boeken die de wereld hebben veranderd. Ook is de Stadsschouwburg weer helemaal open en biedt een uitgebreid programma door de hele schouwburg heen. Kijk hier voor het hele programma, locaties en tijden.

Wanneer? Zondag 10 januari
Waar? Op verschillende plekken in de stad, kijk hier voor de plattegrond
Hoe duur? Verschilt, kijk hier in het programmaboekje voor meer info

Interval

Op zondagavond kun je terecht in Vechtclub XL voor de derde en laatste editie van het feestje INTERVAL Utrecht: TERTS. Vanaf 19.00 uur opent de Vechtclub XL haar deuren en kan er voor de laatste keer genoten worden van heerlijke jazz/fusion/soul muziek, een biertje en een beetje bank hangen, perfect voor de lazy sunday evening. Naar mate de avond valt, wordt de avond vuiger en muziek opzwepender.

Wanneer? Zondag 10 januari om 19.00 uur
Waar? Vechtclub XL
Hoe duur? € 4 (let op: er is geen pin aanwezig)

Film: One Single Planet

De fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme maakte een documentaire over de grote duurzaamheidsproblemen en over mogelijke oplossingen om de aarde leefbaar te houden voor de komende generaties. One Single Planet wordt zondagavond vertoond in het ACU. Karen Soeters, de maker van de film en directeur van de Nicolaas G. Pierson Foundation (het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren), zal deze avond de film komen toelichten en vragen uit het publiek beantwoorden.

Wanneer? Zondag 10 januari om 20:00 uur
Waar? ACU
Hoe duur? Gratis

Zijn we nog iets vergeten? Je kunt jouw uittip hieronder plaatsen.

Lees meer over:
Tip de redactie