Beatrice de Graaf, hoogleraar History of International Relations & Global Governance aan de Universiteit Utrecht, heeft de UU Publiprijs 2015 gewonnen. 

Ze ontving de prijs tijdens de nieuwjaarsreceptie van het College van Bestuur. De Graaf krijgt de prijs vanwege haar vele mediaoptredens, met name over terrorisme en veiligheid, maar ook over de Nationale Wetenschapsagenda, waarvan ze een van de trekkers is.

Autoriteit

Beatrice De Graaf doet onderzoek naar terrorisme, conflict en veiligheid in historisch perspectief. Volgens de jury is zij een autoriteit op het gebied van terrorisme en al geruime tijd een veel gevraagde deskundige. "Al vóór de aanslagen in Parijs was zij in haar persoptredens een deskundige waarvan je gemakkelijk iets aanneemt. Maar vooral nadien heeft ze vaak houvast geboden, daar waar deze actualiteit bij veel mensen leidde tot onzekerheid, ongeloof en angst."

De jury kenmerkt haar onder meer als inhoudelijk sterk, vlot, professioneel en kritisch. "Zij brengt het maatschappelijk debat verder, maar verliest tegelijk haar wetenschappelijke opdracht niet uit het oog."

Hysterie

De historica zet bijzondere prestaties neer en dat op nog relatief jonge leeftijd, vervolgt het rapport. Zoals de Volkskrant op de dag van het juryberaad schreef: "Met een verbijsterende hoeveelheid kennis, die ze moeiteloos weet op te diepen en vervolgens in vlekkeloos Nederlands volkomen begrijpelijk en gul met ons deelt, haalt ze de hysterie uit het terrorismedebat."