Interview met paus was voor Utrechtse Straatnieuws-verkoper onvergetelijk

De Utrechtse Straatnieuws-verkoper Marc Nijholt mocht in november paus Franciscus interviewen namens de Utrechtse daklozenkrant. Nijholt werd met het interview in één klap wereldberoemd.

Het werd voor Nijholt "een moment om nooit te vergeten".

Paus Franciscus geeft zelden privé-interviews, maar voor een exclusief interview met Straatnieuws maakte hij een uitzondering. Zo kwam het dat Straatnieuws het eerste Nederlandse medium werd die de paus te spreken kreeg. Het interview werd in 24 talen vertaald en in 34 landen verkocht in 123 verschillende bladen.

Het interview met paus Franciscus was een strikt geheime operatie. De 51-jarige Marc Nijholt, die normaal bij de Hema aan de Oudegracht Straatnieuws verkoopt, hoorde zelf pas vier dagen van tevoren dat het om een interview met de paus ging. 

"Ik wist wel dat we vanaf 26 oktober drie dagen naar Rome gingen, maar niet waarvoor", vertelt hij. Uiteindelijk vogelde Marc zelf uit waar het om ging: "Het was allemaal zo geheimzinnig, niemand mocht het weten. Alleen mijn moeder en mijn vriendin wisten dat ik naar Rome ging. Ik vroeg me af, waarom moet het allemaal zo geheim?"

Zenuwen

Op televisie zag Nijholt dat de paus op rondreis was door Amerika. "Ik zag hem toen iets doen voor de armen. Een klein meisje wilde een brief geven aan Franciscus, zodat hij die weer kon doorgeven aan Obama met de vraag of hij wat meer kon doen voor de armen. Dat meisje werd tegengehouden door de beveiliging, maar de paus liet haar door. Dus toen ik dat zag, dacht ik, hé we gaan naar de paus."

Nijholt was bij zijn reis in het gezelschap van Frank Dries, hoofdredacteur van Straatnieuws, journalist Stijn Fens en voormalig voorlichter van de Nederlandse bisschoppen Jan-Willem Wits. 

In de aanloop naar het interview begonnen de zenuwen op te spelen bij de mannen waar Nijholt mee afreisde naar Rome. De Straatnieuws-verkoper bleef daarentegen de rust zelve. "Ik dacht, wat kan er fout gaan weetje? Toen we daar zo zaten in het Vaticaan en iemand zei 'hij komt eraan', had ik zoiets van Sinterklaas komt eraan." 

Nijholt lacht: "Het was allemaal zo toegankelijk. We werden niet gefouilleerd, er waren geen poortjes."

Relaxed

Het interview vond plaats in het gastenverblijf van de Paus, in Santa Marta. "De paus kwam gewoon in z’n eentje binnenlopen, heel relaxed. Hij gaf iedereen netjes een hand."

Het gesprek met Franciscus verliep in het Italiaans. "Alleen Stijn sprak Italiaans, dus hij vertaalde het constant voor mij. Ik zat er gelukkig niet als een jojo bij. Ik had eigenlijk nog nooit iemand geïnterviewd, maar ik kon natuurlijk wel wat vragen bedenken." 

Achteraf gezien vindt Nijholt het wel ontzettend jammer dat hij niet persoonlijk met de paus heeft kunnen praten. "We hadden alleen wat oogcontact."

Slager

Zo gingen de antwoorden op de vragen van Nijholt de hele wereld over. Uit zijn vragen bleek namelijk dat Franciscus vroeger een slager wilde worden. Het bijzondere aan het gesprek met Franciscus vond Nijholt dat de paus een "enorme realist was".

"Franciscus had er helemaal niet op gerekend dat hij paus zou worden. Het kwam erop neer dat hij heeft gedacht 'nu ik toch een belangrijke baan ga krijgen, maak ik er maar het beste van'. En dat heeft hij gedaan", vertelt Nijholt.

De paus doet veel voor armoede en dat is belangrijk volgens Nijholt. "De strijd tegen armoede mag nooit stoppen. Iedereen heeft een vader en een moeder. Het zijn gewone mensen die uit het systeem komen, maar er net buiten vallen. Ik weet er zelf alles van, binnen een vingerknip ben je tegenwoordig dakloos", zegt Nijholt.

Nooit te vergeten

6 november, de dag dat het interview met de paus naar buiten kwam, was voor Nijholt "echt een dag om nooit te vergeten".

"Ik dacht van tevoren wel dit wordt groot, want het is toch de paus weet je wel. Maar zo groot had ik nooit verwacht. Er stonden allemaal mensen met camera’s en microfoons voor mij klaar. Iedereen wilde met me praten en op de foto", blikt hij terug.

Nog steeds krijgt Nijholt reacties: "Van de buschauffeur hoef ik niet meer in te checken sinds ik met de paus heb gepraat en gisteren kwamen er nog speciaal mensen uit Limburg naar mij toe bij de Hema om het pausnummer te kopen."

Gered

Het 'pausnummer' heeft ervoor gezorgd dat het Straatnieuws definitief uit de rode cijfers is. Normaal worden er ongeveer 6.000 nummers verkocht van een editie, maar van het pausnummer zijn er inmiddels al 21.000 verkocht. "Dit kan een serieuze overlevingkans zijn voor Straatnieuws", zei hoofdredacteur Frank Dries na de publicatie tegen NU.nl.

"Ik ben blij dat ik heb kunnen bijdragen aan het feit dat het Straatnieuws nu gered is. Ik hoop dan ook dat het blijft bestaan, zodat de verkopers er hun centen mee kunnen verdienen. Er leven hele gezinnen van de opbrengst van die kranten. Ik heb het interview en al die aandacht niet voor mezelf gedaan. Ik heb het gedaan zodat mensen krantjes blijven kopen", zegt Nijholt

Hij wil proberen de paus volgens jaar naar Nederland te halen en dan pizza met hem te gaan eten. Ook wil hij nog steeds Straatnieuws-kranten blijven verkopen.

Lees meer over:
Tip de redactie