Heerensociëteit Mariaplaats mag voorlopig niet borrelen in tuin

De ramen van de Utrechtse Heerensociëteit De Vereeniging op de Mariaplaats in Utrecht mogen voorlopig niet open. Ook mag er niet in de tuin geborreld worden.

Dat heeft de Raad van State woensdag besloten.

Reden voor het besluit is een geschil tussen omwonenden en de sociëteit over een nieuwe tuin aan de achterkant van het gebouw. In deze nieuwe buitenruimte tussen woonhuizen kan veel geluidsoverlast ontstaan en de Raad van State wil nu dat de gemeenteraad regels omtrent het gebruik van deze nieuwe tuin gaat opstellen.

De bewoners gaven in hun argumentatie onder andere aan dat ze denken dat de vergunning voor de aanleg van de tuin is afgegeven doordat burgemeester Jan van Zanen lid is van de sociëteit.

"De schijn van belangenverstrengeling en vooringenomenheid wordt gewekt omdat de huidige burgemeester alsmede zijn voorganger lid zijn van de Sociëteit. Omdat de ledenlijst van de Sociëteit niet openbaar is, kan ook niet worden uitgesloten dat andere leden van het college van burgemeester en wethouders lid zijn van de Sociëteit", zijn de bewoners van mening.

Lees meer over:
Tip de redactie