De afkorting CU2030 betekent niet dat de bouwwerkzaamheden rond het stationsgebied pas in 2030 klaar zijn. De fout wordt niet alleen bij inwoners van Utrecht gemaakt, maar ook bij de gemeente.

De term staat letterlijk voor ‘See you too 030’. Ook bij het informatienummer van de gemeente werd gedacht dat de slogan inhield dat er nog tot 2030 intensief door gebouwd zou worden.

"Als je het leest als het jaar 2030, staat dat symbool voor de toekomst, niet naar een specifieke einddatum. We verwijzen naar de duur van de grootschalige herontwikkeling, die een lange periode bestrijkt. CU staat voor: ik zie je dan, ik zie je daar en als see you too 030", aldus de woordvoering van de gemeente die de term juist toelicht.

Dus in die zin is er goed nieuws: de verbouwingen duren niet nog tot 2030 maar in 2020 moet het gros van de werkzaamheden al voltooid zijn. "We bouwen gefaseerd aan de toekomst van de stad, met veel verschillende projecten die wisselen in duur", laat de gemeente weten.

Planning

Zoals eerder vandaag aangekondigd is één van de onderdelen het aankomend kalenderjaar afgerond. De Moreelsebrug die de Croeselaan en het Morseelsepark over het spoor met elkaar gaat verbinden is eind 2016 klaar voor gebruik.

Ook het Centraal Station moet aankomend jaar eindelijk helemaal klaar zijn. De megabioscoop bij de Jaarbeurs en het Noordgebouw moeten in 2017 de deuren openen.

2018 wordt een belangrijk jaar voor het stationsgebied. In deze jaargang moeten het stationsplein, de grootste fietsenstalling ter wereld, alle bus- en tramprojecten, het eerste deel van de renovatie van de Jaarbeurs, het gehele Jaarbeursplein en het Rijkskantoor de Knoop naast de Rabobank op de Croeselaan, het Platform en het WTC allemaal af zijn.

Singel

In 2019 moet de complete singel af zijn en ook het nieuwe Hoog Catharijne moet dan klaar staan met de nieuwe winkels. Een jaar later moet het enorme hotel bij de Jaarbeurs gereed zijn. De rest van de werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld de herontwikkeling van de Van Sijpesteijnkade, kennen nog geen definitieve einddatum.

Sinds de start van de uitvoeringswerkzaamheden in 2007 in het Stationsgebied heeft de overkoepelende naam CU2030 veel naamsbekendheid veroverd. Alle werkzaamheden van de gezamenlijke bouwpartners: NS, ProRail, Klepierre, Jaarbeurs en gemeente Utrecht vallen eronder.