PvdA-raadslid Ruben Post ziet kansen voor Utrechtse musea om ook vrijdagavond open te gaan. Volgens hem kunnen de Utrechters zo de toeristen vermijden.

Post wil dat de gemeente gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor zijn idee en of de musea hier zelf positief tegenover staan.

"De musea in onze stad blijven nadenken hoe in de toekomst nog meer mensen hun weg naar de musea kunnen vinden", zegt Post. "In dat licht vraag ik mij af of experimenteren met avondopenstelling van de Utrechtse musea een goed idee is, bijvoorbeeld op vrijdagavond."

Toeristen

Post legt verder uit dat Amsterdam en Den Haag al begonnen zijn met deze test. De ervaring daar is dat de stadsbewoners zélf meer gebruik maken van musea, om de toeristische drukte overdag en in het weekend te mijden.

In Utrecht is het Centraal Museum een tijdje op vrijdagavond open geweest. De bezoekersaantallen vielen toen wat tegen. "Maar er was toen ook nauwelijks promotiebudget beschikbaar", stelt Post. "Avondopenstelling kan wellicht mensen naar de musea trekken die op dit moment nog niet of nauwelijks in musea komen. We denken hierbij aan jongeren, maar bijvoorbeeld ook aan werkende mensen die overdag geen tijd hebben en voor wie de weekenden ook al overvol zijn. Op deze wijze kunnen nóg meer mensen genieten van de stad van kennis en cultuur."