Het zachte winterweer zorgt ervoor dat grote groepen spreeuwen langer dan gebruikelijk in de Utrechtse wijk Ondiep blijven en daar voor veel overlast zorgen.

"We hebben hier ieder jaar Spreeuwen, maar dit jaar is de groep enorm", zegt buurtbewoonster Buurtbewoonster Gerda van de Fliert. "In Ondiep heeft zich een gigantische groep spreeuwen verzameld. Door het warme weer vliegen ze ook niet verder en de groep lijkt nog steeds te groeien."

"De grote coniferen waarin ze verzamelen aan het eind van de dag zien eruit als mierenhopen", vervolgt de buurtbewoner. Alles krioelt. De hele straat zit vol, al zie je op de filmpjes maar een gedeelte van de vogels. Het zijn er veel meer. Het gekwetter is enorm. De stank overigens ook, maar mooi is het wel."

Ook Sebastiaan van Kooij aanschouwt het tafereel met veel bewondering. "Ik fiets vrijwel dagelijks door de Petemoederslaan. Een aantal bomen zit helemaal vol, hutje mutje zitten de vogels naast elkaar. Soms zie je ze met z’n allen vliegen in de boom, alsof het een soort mierennest is. Het maakt een ongelofelijk indrukwekkend kabaal en stinkt enorm. Je ruikt het een paar straten verderop nog. Ook zitten sommige auto’s onder een laag vogelpoep.”

Bekijk een filmpje van de zwermen spreeuwen (bron: Gerda van de Fliert)