'Geweldig om na 3,5 jaar de opening van de Catharijnesingel te vieren'

Het water is terug in de Catharijnesingel. Zaterdagavond is het project officieel geopend na 3,5 jaar werken.

"Het moest echt af zijn voor 2016, een foutje was uit den boze", zegt Robs Hurks (46), hoofduitvoerder van de werkzaamheden aan de nieuwe Catharijnesingel. 

Wat betekent de officiële opening van de nieuwe singel voor jou?

"Geweldig. Ik heb alles mogen inrichten en meegemaakt, van de engineering tot aan het plaatsen van de fonteintjes. Heb er heel veel zin in vanavond, het wordt echt een hele happening na al die jaren."

Wat was de lastigste opgave tijdens het project?

"Meerdere dingetjes. Het plaatsen van betonelementen onder de Paardenveldbrug bijvoorbeeld. Ook het aanleggen van een uitstroombak door een damwand was bijzonder pittig. Maar het moeilijkste was toch wel de definitieve lijnen uitzetten van de bocht in de singel. Alles moest met een radius van 39 en dat moet allemaal met elkaar stroken, anders heb je een groot probleem. Een foutje is zo gemaakt."

En gezien de tijdsdruk was zelfs de kleinste vertraging niet geoorloofd.

"Haha, nee dat klopt. Er stond enorm veel politieke druk op doordat er vorig jaar al werd geroepen dat er voor 2016 water in de singel zou zijn. Dus een foutje was echt uit den boze. Gelukkig is dat niet gebeurd."

"Door die druk was het voor mij ook een hele opgave om iedereen altijd enthousiast te houden om volle bak door te blijven werken. De laatste vier weken hebben we zelfs, inclusief chauffeurs, met 44 man dagen moeten maken van 7 uur ’s ochtends tot 23 uur ’s nachts. Als het dan allemaal gelukt is, geeft dat een enorme voldoening."

Hoe was om door zoveel Utrechters bekeken te worden tijdens het werk?

"Er stonden elke dag zoveel mensen te kijken. Met name oud-Utrechters, maar ook veel studenten. Iedereen was zo geïnteresseerd en wilde weten wanneer het af zou zijn en iedereen vindt het mooi. Ik zit nu 20 jaar in dit vak maar dit heb ik nog nooit eerder gezien! Heel bijzonder."

Is de singel nu eigenlijk helemaal af of moet er nog wat gebeuren?

"Het is nog niet helemaal klaar. Het parkje moet nog ingericht worden, er moet nog een stuk riool aangelegd worden en er moeten nog wat putten worden dichtgemaakt. Maar de singel is klaar!"

Lees meer over:
Tip de redactie