Utrecht gaat door met loktieners

Utrecht gaat door met de inzet van zogenoemde loktieners in de horeca, ondanks dat de gemeente zelf aan den lijve heeft ondervonden hoe lastig het is voor ondernemers om leeftijden in te schatten van bezoekers.

Journalist Tom Staal testte vorige maand de gemeente op haar eigen beleid. De gemeente Utrecht heeft sinds enkele jaren namelijk een beleid opgesteld waarin het jongeren inzet om alcohol mee te krijgen in horecagelegenheden. Als dit lukt zonder dat er om een identiteitsbewijs is gevraagd, kunnen ondernemers boetes krijgen.

Beleid

Staal ging zelf met drie loktieners op stap om te kijken of de gemeente zich wel aan haar eigen beleid houdt. Dit bleek niet zo te zijn. Dat moest het Utrechtse college afgelopen dinsdag ook toegeven in antwoord op vragen van de fractie van Student & Starter.

Het strenge beleid heeft al voor veel protest gezorgd. Het college erkent dinsdag dat "de gebeurtenissen tijdens het stadsgesprek illustreren dat naleving de nodige inspanningen vergt." De gemeente gaat toch door met het inzetten van 'mystery guests' om het beleid te controleren.

Instructie

"Die kan snel beoordelen of een ondernemer zich aan de plaatselijke regels houdt", zo stelt het college. "Dit is een goede les, wij moeten zelf ook altijd alert zijn en blijven. Aan alle ambtenaren die een bijeenkomst organiseren, wordt nogmaals een duidelijke instructie gegeven. Zo kunnen zij zich goed bewust zijn van regels die gelden bij de gemeente en alert zijn op de naleving."

Lees meer over:
Tip de redactie