Utrecht en Rotterdam verbaasd over afschaffen milieuzone

De milieuzones, waar met name in Utrecht al miljoenen in zijn geïnvesteerd, mogen ineens niet meer van de Tweede Kamer. De twee wethouders  Lot van Hooijdonk in Utrecht en Pex Langenberg in Rotterdam geven echter niet op.

"Het is maar de vraag of het Rijk dit ons kan verbieden", zegt wethouder Lot van Hooijdonk vrijdagochtend tegen de NOS. "Gemeenten krijgen een zware verantwoordelijkheid in het schoner maken van de lucht, maar nu wordt ons dit instrument ontnomen. In Nederland gaan jaarlijks drieduizend mensen vroegtijdig dood door slechte lucht."

Binnenstad

In Utrecht mogen dieselauto’s van voor 1 januari 2001 al het gehele jaar niet meer rijden in de binnenstad. Ook geldt er voor vrachtwagens al een milieubeperking vanaf 2007, die in 2013 is aangescherpt.

Ook in Rotterdam is er met verbazing gereageerd op het besluit in de Tweede Kamer. "Wat ons betreft gaan we door met de invoering van de milieuzone op 1 januari. Iedere Rotterdammer heeft recht op schonere lucht", zegt Langenberg. "Wij hebben als lokale overheid zelf de verantwoordelijkheid hierover. In Rotterdam is een meerderheid voor de milieuzone."

Lees meer over:
Tip de redactie