Beeld Paus Adrianus op Pausdam donderdag onthuld

Burgmeester Jan van Zanen onthult vanmiddag op de Pausdam een beeld van Paus Adrianus VI. Het beeld is gemaakt door beeldend kunstenaar Anno Dijkstra.  

De initiatiefnemers vonden het opvallend dat Adrianus Florisz (1459-1523), de meest invloedrijke Utrechter in de geschiedenis, nog geen beeld of gedenkteken in de stad had dat naar hem verwijst.

Adrianus VI wordt door Anno Dijkstra geportretteerd in brons en staat op een sokkel. Hij draagt een sobere mantel en heeft in zijn linkerhand een eenvoudige stok. Het hele beeld, dat ongeveer drie meter hoog is, staat op vier hardhouten wiggen.

Namens het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht schenkt voorzitter Willibrord van Beek het beeld aan de inwoners van de stad, ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het Cultuurfonds.

Enige Nederlandse paus

Adrianus was hoogleraar theologie in Leuven, leermeester van de nog jonge Karel V, diens regent in Spanje en van augustus 1522 tot zijn dood in september 1523 de eerste en enige Nederlandse paus. Hij streefde naar een sobere en rechtvaardige kerk en hij was de eerste die publiekelijk misstanden in de kerk erkende.

Adrianus gold als een wijs en rechtvaardig man die zijn hele leven verbonden zou blijven met zijn geboortestad. Om daar terug te keren liet hij in 1517 het gebouw Paushuize bouwen, maar Adrianus overleed voor hij er kon intrekken.

Lees meer over:
Tip de redactie