Onduidelijkheid over financiering laatste fase singel

De nieuwe singel is verbonden met de Weerdsingel, de Oudegracht, de Vecht, en de Kromme Rijn. Voordat ook het deelgebied Catharijnesingel-zuid (Mariaplaats tot Karel V) vol zal lopen, is nog financiële dekking nodig.

Op dit moment is 7,6 miljoen gespaard. Het benodigde resterende deel bedraagt 16 tot 18 miljoen euro, zo zegt de voorlopige schatting. Het officiële standpunt van de gemeente is dat er gezocht wordt naar "financieringsmogelijkheden mede door externe partijen om in de toekomst ook dit deel van de Catharijnesingel te kunnen herstellen.”

Het plan om dat geld op te halen door het bedrijfsleven in te schakelen lijkt momenteel niet veel kans van slagen te hebben.

Fractievoorzitters van de Utrechtse politieke partijen denken echter wel dat de singel doorgetrokken zal worden. Desnoods zal de gemeente het geld zelf bijleggen. De wethouder wil echter eerst de raad voorlichten voor hij met een officieel standpunt naar buiten zal komen.

Te laat

Fractievoorzitter Sander van Waveren van het CDA denkt dat het ook te laat is om het resterende bedrag bij elkaar te sprokkelen via andere partijen. “Iedereen in de stad begrijpt dat het niet uit te leggen zal zijn dat de singel niet volledig door zal lopen. Het zal er dus moeten komen. Als het nodig is verwacht ik dat de gemeente het zelf gaat betalen."

Raadslid voor de VVD André van Schie zegt het niet slim te vinden om langer te wachten op investeringen van andere partijen. “Dat is inefficiënt. Het geld zal moeten worden vrijgemaakt in de komende voorjaarsnota.” Overigens zegt Van Schie dat het nooit realistisch was om de wethouder deze bedragen te laten zoeken. “Daar had ik destijds al vraagtekens bij.”

De fractievoorzitter van de PvdA Marleen Haage ziet ook weinig kansen voor externen om de resterende bedragen op te hoesten: “Jammer dat het zo vaag is. Je hebt het geld niet morgen al nodig, maar over een paar jaar. Dat scheelt en over vier jaar kan er een hoop zijn veranderd.”

Geen goed teken

Dat er nog nauwelijks over gesproken is geen goed teken volgens Tim Schipper, de fractievoorzitter van de SP. "Wij hadden altijd een gevoel dat we nog maar moesten zien of dat ophalen van geld ooit zou lukken. Ik verwacht dat de gemeente Utrecht het zal moeten betalen", aldus Schipper.

Lees meer over:
Tip de redactie