Museum Catharijneconvent in Utrecht digitaliseert kerkcollectie

De sluiting van vele kerken in Nederland bedreigt de waardevolle voorwerpen die in het land te vinden zijn. Daarom komt Museum Catharijneconvent in Utrecht met 'Kerkcollectie digitaal', een onlineplatform waarop het museum samen met ruim vijfduizend kerkeigenaren het erfgoed in kaart brengt.

Op die manier moeten de collecties van kerken worden behouden voor toekomstige generaties. Volgens het museum is het aantal sluitingen van gebedshuizen alarmerend.

"Sommige verwachtingen gaan ervan uit dat meer dan 90 procent van onze kerken de komende jaren sluit. Dit heeft grote gevolgen voor een omvangrijke collectie Nederlands erfgoed."

Op het besloten digitale platform kunnen alle eigenaren hun collecties registreren. "Zo krijgen we een goed overzicht van wat waar is in Nederland", zegt een woordvoerder van het museum. "Dat overzicht is namelijk niet meer actueel."

Kunstschatten

De voorwerpen zijn volgens het Catharijneconvent de typische Nederlandse kunstschatten die bekend zijn van schilderijen van oude meesters. "Een prachtig gesneden preekstoel, het zilveren avondmaalstel en het historische orgel."

Volgens het museum bezoeken veel mensen als ze in het buitenland zijn een kerk om dit soort kunstvoorwerpen te bekijken. "Maar eenzelfde culturele rijkdom bevindt zich in onze kerken en toont de kern van de Nederlandse geschiedenis."

Lees meer over:
Tip de redactie