De gemeente vindt het heel vervelend dat minderjarigen in Utrecht alcohol hebben kunnen krijgen op een gemeentelijke bijeenkomst.

De gemeente kondigt aan om bij recepties en bijeenkomsten in alle gevallen met bandjes te werken, zodat duidelijk is of iemand meerderjarig is.

Daarmee reageert het dinsdag op een reportage van Powned-verslaggever Tom Staal die voor weblog GeenStijl een korte reportage maakte over het gebruik van loktieners in de Utrechtse horeca. 

Hij komt tot de conclusie dat de gemeente zich niet aan haar eigen horeca-beleid houdt. Staal ging vorige week tijdens het Stadsgesprek Ruimte voor Horeca met een undercovercamera en drie loktieners naar de afsluitende borrel.

De gemeente laat in een reactie hierop weten dat het "een voorbeeldrol" heeft. "Wij moeten bij uitstek voorkomen dat minderjarigen alcohol drinken. We vinden het heel vervelend dat uit dit filmpje blijkt dat minderjarigen alcohol hebben kunnen krijgen op een gemeentelijke bijeenkomst"

Beleid

De gemeente Utrecht heeft sinds enkele jaren een beleid opgesteld waarin het jongeren inzet om alcohol mee te krijgen in horecagelegenheden. Als dit lukt zonder dat er om ID-bewijs is gevraagd kunnen ondernemers boetes krijgen. Zo is Henk Westbroek als eigenaar van Stairway to Heaven een keer getrakteerd op een bon van 1.400 euro.

"Het interne en externe gemeentebeleid is er op gericht het drinken van alcohol door minderjarigen zo veel als mogelijk te voorkomen. Dat betekent dus dat we streng toezien op naleving van deze regels en dat is bij het stadsgesprek horeca tot onze spijt niet voldoende gebeurd", aldus de gemeente.

De gemeente vindt "het een goede les". "Wij zelf moeten ook altijd alert zijn en blijven. Aan alle ambtenaren die een bijeenkomst organiseren wordt nogmaals een duidelijke instructie gegeven, zodat zij zich goed bewust zijn van regels die gelden bij de gemeente en alert zijn op de naleving."