Powned-verslaggever Tom Staal heeft voor weblog GeenStijl een korte reportage gemaakt over het gebruik van loktieners in de Utrechtse horeca. Hij komt tot de conclusie dat de gemeente zich niet aan haar eigen horeca-beleid houdt. 

“Altijd leuk om te kijken of de gemeente in hun eigen locatie zich wel aan de regeltjes houdt.”

De gemeente Utrecht heeft sinds enkele jaren een beleid opgesteld waarin het jongeren inzet om alcohol mee te krijgen in horecagelegenheden. Als dit lukt zonder dat er om ID-bewijs is gevraagd kunnen ondernemers boetes krijgen. Zo is Henk Westbroek als eigenaar van Stairway to Heaven een keer getrakteerd op een bon van 1400 euro.

Undercovercamera

Utrechter Tom Staal ging vorige week tijdens het Stadsgesprek Ruimte voor Horeca met een undercovercamera en drie loktieners naar de afsluitende borrel om te controleren of de gemeente zich aan haar eigen regels houdt en de conclusie was er één die hij had verwacht. 

“Het is een achterlijke regel die nauwelijks te handhaven is,” laat Staal aan DUIC weten. “Daarnaast doen ze de controles altijd steevast op de drukke momenten en steekproefsgewijs. Dus ja er glipt er wel eens tussendoor en dat is dan meestal gewoon een meerderjarige waar dan alleen niet om ID is gevraagd. Controleer dan structureel. Gebeurt het dan 5 x op 5 verschillende momenten in dezelfde gelegenheiud, dan heb je recht van spreken.”

Onzinnige regelzucht

Staal heeft zelf twaalf jaar in de Utrechtse horeca gewerkt en spreekt uit ervaring als hij het over de in zijn ogen onzinnige regelzucht.

“Je mag geen centimeter buiten de pinnen met je terras, geen beeldschermen in de binnenstad tijdens het WK en nu dit soort onzinnige controles. Dan is het altijd leuk om te kijken of de gemeente in hun eigen locatie zich wel aan de regeltjes houdt,” besluit Staal.