De politie heeft vijf GroenFont activisten aangehouden die de voordeur van staatsbedrijf Energie Beheer Nederland (EBN) aan de Daalsetunnel in Utrecht blokkeerden.

De activisten zijn het niet eens met de investering van EBN in olie & gas projecten in Nederland omdat ze daarmee energietransitie tegenhouden. De politie heeft twaalf agenten ingezet om de klimaatactivisten aan te houden.

De activisten hadden een rode lijn getrokken voor de ingang van het gebouw en stonden met een groot rood spandoek waarop stond: ‘tot hier en niet verder’ en ‘EBN: ramp voor Groningen & klimaat’.

Woordvoerster Liz van GroenFont vindt dat EBN een ramp is voor Groningen en voor het klimaat. “Er moet zoveel mogelijk olie en gas onder de grond blijven, maar dit bedrijf houdt zich daar niet aan.”

Gaswinning in Groningen

De klimaatactivisten willen met deze actie invloed uitoefenen op de gaswinning in Groningen. Daar wordt rond 20 december een nieuw besluit genomen en zal duidelijk worden hoeveel gas er in 2016 mag worden gewonnen. EBN speelt volgens de activisten een belangrijke rol in de gaswinning in Groningen.

De partij richt zich niet alleen op de gaswinning in Groningen, maar ook op de klimaattop in Parijs. GroenFont is namelijk één van de deelnemende actiegroepen aan de Climate Games.

Een evenement waarbij ruim 170 klimaatgroepen wereldwijd actie voeren tijdens de klimaattop in Parijs. Op 12 december zal GroenFont! deze zogeheten ‘Redlines’ acties afsluiten.