De VVD wil dat schoolbesturen van Utrechtse basisscholen met ouders gaan praten over de invulling van het Sinterklaasfeest op school.

De partij neemt dit standpunt in naar aanleiding van het besluit van de Stichting openbaar Primair Onderwijs (SPO) om Zwarte Piet helemaal te verbieden op scholen.

De partijleden van de VVD zijn het oneens met het besluit van SPO, omdat het zonder overleg met ouders is genomen. VVD-raadslid Queeny Rajkowski geeft aan dat ze ouderparticipatie ontzettend belangrijk vinden. “De schoolbesturen hadden er verstandig aan gedaan om actief met ouders in gesprek te gaan.”

Veel ophef

Volgens Rajkowski is er op Utrechtse basisscholen te weinig inspraak geweest, waardoor er zoveel ophef is ontstaan over Zwarte Piet op school. Vorige week was er veel te doen over het besluit van de SPO  om op sommige scholen Zwarte Piet te vervangen door de ‘minion’, een geel figuurtje uit de animatiefilm ‘Despicable Me’.

“Ouders mogen zelf aangeven hoe zij het Sinterklaasfeest voor zich zien op scholen, maar uiteindelijk nemen schoolbesturen een besluit voor hen.” Het VVD-raadslid denkt dat dit onnodig tot irritatie en protest leidt.

Protest

Het Algemeen Dagblad berichtte maandag dat de VVD ouders opriep om uit protest verkleed als Zwarte Piet naar school te gaan, maar volgens de partij is dit niet juist. De raadsleden willen zeker geen oproep doen tot protest, maar willen een actief gesprek over het sinterklaasfeest stimuleren.