In de Jaarbeurs vindt op 18 december een groot evenement voor 700 Utrechtse buurtbewoners, vrijwilligers en vluchtelingen plaats met als doel om mensen elkaar te laten ontmoeten.

Dat maakte de organisatie vrijdag bekend. Tijdens het feest worden verschillende activiteiten georganiseerd en optredens verzorgd en wordt samen gekookt en uitgebreid gegeten.

"Mensen die gevlucht zijn hebben hulp nodig om te begrijpen hoe een samenleving werkt", zegt Ina Smittenberg, een van de organisatoren.

"Daarom moet er een mogelijkheid zijn om contact te leggen. We hebben een journaliste van NRC uitgenodigd die op jonge leeftijd als kind van vluchtelingen in Nederland kwam. Voor haar gezin was ene Bianca uit de buurt van onschatbaar belang in het uitleggen over onze cultuur en maatschappij. Zij schreef: ‘iedere vluchteling heeft een Bianca nodig’. Dat raakte mij."

Het feest wordt opgezet met steun van grote partijen als de gemeente, Rabobank, USG People en de Jaarbeurs. Vertegenwoordigers van andere initiatieven zijn aanwezig om informatie over leven en werken in Nederland te geven.