De studenten en starters die de afgelopen jaren in de Utrechtse wijk Kanaleneiland hebben gewoond, verlaten in fases de flats tussen het winkelcentrum en het Amsterdam Rijnkanaal vanwege renovatiewerkzaamheden.

Die verhuizingen leveren de nodige rotzooi op in het straatbeeld, zoals deze week op de Trumanlaan.

Voor het gebied tussen het winkelcentrum en het Amsterdam-Rijnkanaal, stond sloop/nieuwbouw op het programma. Echter, begin 2014 sloegen de corporaties Mitros en Portaal, de gemeente Utrecht en Heijmans een andere weg in vanwege de kosten.

Er is daarom gekozen voor renovatie, een beperkte hoeveelheid sloop-nieuwbouw en aanpassingen van de openbare ruimte.

Your Urban Space

Het vernieuwingsproject heet ‘Your Urban Space’. Fase 1 van de renovatie is inmiddels bijna voltooid. Aan de Rooseveltlaan komen 70 koopappartementen. De oplevering van de eerste woningen start medio december. De verkoop van de 56 appartementen aan de Auriollaan start binnenkort.

Vanaf 1 december wordt fase 2 in werking gesteld. Hier gaat het om het gebied bij het winkelcentrum. De flats aan de Trumanlaan en de Monnetlaan worden gerenoveerd naar duurzame huurwoningen met middeldure huurprijzen.

Verhuur aan starters

De tijdelijk bewoning van de flats aan de Auriollaan en Marshalllaan eindigt 1 april 2016. Heijmans en Aventicum Capital Management hebben een intentieovereenkomst getekend om de 252 appartementen in deze flats grondig te renoveren voor verhuur (vrije sector) aan starters op de woningmarkt. Realisatie hiervan staat gepland vanaf april 2016.

Eiland8

De laatste jaren woonden veel studenten en starters in de flats in het kader van Eiland8. Deze collectieve broedplaats was in het leven geroepen om de buurt levendig te maken.

“Het projectbureau en het collectief van bewoners hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het verbeteren van de leefbaarheid en levendigheid in de wijk. Door de komst van creatieve ondernemers en studenten is de diversiteit in de wijk toegenomen,” laat Caroline Beerman van Mitros weten.

Positieve aandacht

“Een deel van deze mensen heeft zich met elkaar verbonden. Naast kleinere initiatieven voor de wijk is er een aantal projecten die boven de wijk uitstijgen waardoor meer positieve aandacht voor de wijk is ontstaan.

Of het collectief een toekomst heeft in het gebied is een keuze die zij zelf moeten maken. Er zijn mogelijkheden, zoals de kluswoningen,” aldus Beerman.

Oplevering van het gehele gebied is naar verwachting eind 2018.