Dit weekend is Utrecht dé hotspot voor klassieke muziek in het kader van BUMA Classical, Stukaklassiek en Nachtmusik. Scandinavische misdaadseries bingewatchen doe je bij Lumière Crime Festival. Zondag is de eerste editie van THUISBASIS, waar je goed zit voor dj’s, kunst, games, kraampjes, eten en drinken. Maar er is meer te doen.

BUMA Classical, Stukaklassiek en Nachtmusik

Donderdag en vrijdag is Utrecht twee dagen lang de hotspot van de klassieke muziek in het kader van de tweede editie van BUMA Classical. Deze conferentie dient als aanjager voor de Nederlandse klassieke muziekindustrie. Op donderdagavond wordt geopend met Stukaklassiek. In twaalf Utrechtse studentenkamers worden korte concerten en theatervoorstellingen opgevoerd. Vrijdagavond is de afterparty Nachtmusik, waar de traditionele ideeën over klassieke muziek en concerten zoveel mogelijk van tafel geveegd worden.

Wanneer? Donderdag 26 en vrijdag 27 november
Waar? BUMA en Nachtmusik in TivoliVredenburg, Stukaklassiek op verschillende plekken in de stad
Hoe duur? BUMA zie hier, Nachtmusik €15, Stukaklassiek zie hier

Vechtclub XL: Winterwinkelen

De huurders van de Vechtclub XL openen op vrijdag hun werkplaatsen en ontwerpstudio’s. Makers en designers verkopen eigen producten zoals handgemaakte sieraden en tassen, porseleinen kopjes, mode-accessoires, handgedraaide schalen en gezeefdrukte affiches en kaarten. Ook de bar is geopend en er zijn hapjes en drankjes van De Klub.

Wanneer? Vrijdag 27 november van 17.00 tot 21.00 uur
Waar? Vechtclub XL
Hoe duur? Gratis

Lumière Crime Festival

Liefhebber van Scandinavische misdaadseries? Dan zit je helemaal goed in het Louis Hartlooper Complex dit weekend. Het Lumière Crime Festival vertoont een gloednieuwe lading ‘Nordic Noir’ op het grote doek. En zoals altijd wordt dit geheel omkaderd met toelichtingen door de genodigde topacteurs, producenten en schrijvers. Zaterdag zie je afleveringen van nieuwe Scandinavische series als Norskov (2015). Zondag kun je het hele nieuwe seizoen van The Bridge (2011-) komen bingewatchen. Kijk hier voor het volledige programma.

Wanneer? Zaterdag 28 en zondag 29 november
Waar? Louis Hartlooper Complex
Hoe duur? Er zijn verschillende soorten tickets, vanaf €25. Kijk hier voor meer info en bestellen.

Trailer: Lumière Crime Festival
Trailer: Lumière Crime Festival

Adventsluiding Domkerk

Zaterdag wordt de periode voor kerst ingeluid in de Domkerk. Om 15.30 uur kun je naar het Zaterdagmiddagconcert. Daarna opent de Adventsmarkt in de gangen van de Pandhof, waar je terecht kunt voor kerst- en adventsartikelen, zoete en hartige hapjes, chocomel en glühwein, kaarsen en informatie over de kerstactiviteiten in de Utrechtse kerken. De kerstboom wordt om 16.40 uur aangelicht en als afsluiter luiden de klokken.

Wanneer? Zaterdag 28 november
Waar? Domkerk
Hoe duur? Gratis

Emily Wells

De Amerikaanse zangeres/violiste Emily Wells is een van die artiesten die niet in een hokje zijn te stoppen. Ze maakt folktronica-nummers, maar is ook hiphopfan en maakte de bevreemdende soundtrack van de psychologische thriller Stoker (2013). Ook op het podium is Wells een sensatie: ze maakt live haar eigen samples en wordt zo een one (wo)man pop-orkest.

Wanneer? Zaterdag 28 november
Waar? TivoliVredenburg
Hoe duur? €10

Emily Wells - Darlin' (Acoustic)
Emily Wells - Darlin' (Acoustic)

Winterconcerten Strowis

Na een succesvolle zomerreeks is de huiskamer van Hostel Strowis vanaf deze zondag weer wekelijks het decor voor de Strowis Sunday Afternoon Concerts. Bij elke editie spelen twee nieuwe artiesten van binnen en buiten Utrecht. Er wordt afgetrapt met de Utrechtse singer-songwriter Fýl en met de Noord-Hollandse Anne Groen. Er kan gereserveerd worden voor een veganistische maaltijd (€7,50) via info@strowis.nl.

Wanneer? Zondag 29 november van 15.00 tot 18.00 uur
Waar? Hostel Strowis
Hoe duur? Gratis

Vintage per Kilo en RollaGanza

Zondag staat Vintage per Kilo weer in de Jaarbeurs. Een grote verse lading vintage kleding, tassen en accessoires voor mannen en vrouwen wordt verzorgd door ROF vintage clothing wholesale. Deze editie start ook de verkoop voor de feestdagen, dus je kunt je partykleding ook al scoren. Je slag geslagen? Dan bind je de rolschaatsen (meenemen of daar huren voor €4) onder voor de RollaGanza.

Wanneer? Zondag 29 november van 10.00 tot 18.00 uur
Waar? Beatrixgebouw
Hoe duur? Beurs: gratis, maar locker (€1) verplicht. RollaGanza: €2,50

THUISBASIS

Dj’s, kunst, games, kraampjes, eten en drinken vind je deze zondag bij de eerste editie van THUISBASIS. Idee achter deze middag is dat in het doolhof van (vintage) markten en evenementen de mannen van Utrecht er vaak bekaaid vanaf komen. Tot nu. THUISBASIS is de plek om je luie zondag door te brengen, omringd door eten, expo’s, muziek en games gericht op de man én op vrouwen die een keer wat anders willen.

Wanneer? Zondag 29 november van 15.00 tot 20.00 uur
Waar? BASIS
Hoe duur? €3,50

Zijn we nog iets vergeten? Je kunt jouw uittip hieronder plaatsen.