De Utrechtse politie heeft in oktober fors meer klachten over vuurwerkoverlast ontvangen vergeleken met dezelfde periode in de voorgaande jaren.

Dat blijkt uit antwoorden van het college van burgemeester en wethouders, na vragen van D66.

Bij de meldkamer van de politie kwamen afgelopen maand 126 meldingen van vuurwerkoverlast binnen. In de jaren 2012, 2013 en 2014 werden er in dezelfde maand respectievelijk 22, 14 en 48 meldingen gedaan.

"Deze overlastmeldingen zijn niet alleen afkomstig uit Hoograven en Lunetten, maar ook uit wijken als Kanaleneiland, Rivierenwijk en de Taagdreef," meldt het college. "Dit kan het gevolg zijn van meer vuurwerk, maar ook van het stimuleren om meer te melden."

Autobranden

Het college heeft ook antwoord gegeven wat het stadsbestuur gaat doen om de vele autobranden die de stad vorig jaar teisterde, dit jaar te voorkomen. "Een oplossing om parkeergarages open te stellen tijdens de jaarwisseling, zoals ooit in Den Haag is bedacht, komt er niet", laat het college weten.

De Utrechtse politie gaat tijdens oud en nieuw wel voor het eerst een 'live socialmediamonitor' gebruiken. Agenten treden op zodra er (beelden van) autobranden opduiken.