Fietsers in Utrecht houden te weinig rekening met kinderen. Dat vinden ouders van basisschool ODBS Puntenburg aan de Laan van Puntenburg in het centrum.

Volgens hen rijden er elke dag duizenden Utrechters met de fiets naar werk, school of het station, maar wordt er weinig rekening gehouden met kinderen die hier ook tussen fietsen. Daarom zijn ze een campagne gestart, in de hoop een gedragsverandering op straat te creëren

De verkeersouders van basisschool ODBS Puntenburg aan de Laan van Puntenburg proberen al enkele jaren aandacht te vragen voor naar school fietsende kinderen. Voor deze kwetsbare groep weggebruikers is het elke dag erg spannend om aan het verkeer deel te nemen. Vanuit alle kanten komen fietsers, bussen, auto’s en voetgangers.

Campagne

In de campagne Verkeershelden geven de ouders van basisschool ODBS Puntenburg aan hoe erg de verkeersjungle in Utrecht is.

“Velen van ons rijden door rood, geven rechts geen voorrang, vergeten de richting aan te geven of stoppen niet voor een zebrapad. We parkeren de fiets midden op de stoep, whatsappen op de fiets of negeren eenrichtingsverkeer en gaan spookrijden”, schrijven de ouders. De kinderen kunnen hierdoor ook geen voorbeeld nemen aan de mensen die ze op straat zien.

Handtekeningen

Met de campagne hopen de ouders genoeg handtekeningen te verzamelen zodat de gemeente een grotere campagne kan houden om zo Utrechters bewust te maken van hun voorbeeldrol en de straat niet alleen voor kinderen, maar voor iedereen veiliger te maken.