Ondernemer Lars Mooren opent vanaf december zijn restaurant Le Jardin op de Mariaplaats in Utrecht. Het hoofdingrediënt van de gerechten is geen vis of vlees, maar groente.

Het bedrijf komt op de plek waar tot voor kort restaurant Delano zat.

Le Jardin zal niet alleen functioneren als restaurant. Er komen twee ingangen aan de voorkant van het pand. Een van de ingangen leidt naar een kleine bloemenwinkel, waar mensen bloemen kunnen kopen of koffie kunnen bestellen. De andere deur leidt naar het restaurant en fungeert binnenkort ook als de entree naar het boutique hotel dat erboven wordt gebouwd. Ook is er een serre gebouwd waar mensen zelf peren kunnen plukken en komt er een kas in het restaurant waar koks hun zelfgeteelde kruiden en misschien groenten kunnen plukken.

Het restaurant moet een nieuwe ervaring gaan bieden aan wat men tot nu toe gewend is in Utrecht. "We willen een nieuwe term introduceren, namelijk groentenomie", vertelt Mooren. “Een verbastering van gastronomie. Op traditionele menukaarten zie je vaak de bekende tournedos met wat garnituur en een saus. Wij doen het nu andersom, waarbij de groente het hoofdingrediënt wordt. Een van de gerechten wordt bijvoorbeeld bieten met frambozenazijn, kumquat, yoghurt en een kippenlevercrème."

Het idee is geïnspireerd op de kookwijze van beroemde chefkoks als Teresa Cutter en Niven Kunz. Zij werken volgens het 80/20-principe, waarvan tachtig procent de groenten is.