De koffiezaak Zwart Goud in de Kanaalstraat in de Utrechtse wijk Lombok moet mogelijk sluiten, omdat zij niet de goede horecavergunning heeft.

De koffiezaak heeft op dit moment een additionele vergunning, wat inhoudnt dat horeca een bijzaak moet zijn. Daarom verkoopt Zwart Goud ook vintage meubels. Maar volgens de gemeente Utrecht is de zaak toch echt een koffiezaak en zouden ze dus een volledige vergunning moeten hebben om open te blijven.

Hoofdzaak

Het concept van koffiezaak Zwart Goud is dat bijna alles in de winkel te koop is. Hierbij verkopen ze ook koffie, wat in deze volgorde volgens de vergunning mag. De gemeente vindt echter dat het koffiegedeelte van Zwart Goud groter is dan de verkoop van meubels. Volgens de gemeente is koffie de hoofdzaak geworden en klopt de vergunning niet langer.

De eigenaar van koffiezaak Zwart Goud, Fred Hildebrand, is inmiddels in beroep gegaan tegen de uitspraak van de gemeente. "Hopelijk kunnen we er gewoon uitkomen. Ik verkoop veel meubels en schenk goede koffie. Daar kan toch niet zoveel mis mee zijn?" laat Hildebrand weten aan het AD.

Grijs gebied

PvdA-raadslid Bulent Isik laat aan de krant weten koffiezaak Zwart Goud te steunen. Hij zegt dat deze kwestie zich in een grijs gebied bevindt en er dus wel een oplossing te vinden moet zijn om Zwart Goud open te houden.