Dit weekend staat Utrecht in het teken van het internationale festival Le Guess Who? Verder is er het Smartlappenfestival, de Mega Platen & CD Beurs en de Zwerfbioscoop Opgedoekt. Maar er is meer.

Le Guess Who?

De binnenstad staat al vanaf donderdag in het teken van het internationale festival Le Guess Who? Op de line-up staan onder anderen Deerhunter, The Notwist en Faust. Ook is er voor het eerst een filmprogramma met documentaires en portretten van optredende artiesten te zien. Bij Le Mini Who? op de Voorstraat en de Ooster- en Westerkade laten 53 bandjes en muzikanten je zaterdag- en zondagmiddag gratis het beste uit de Nederlandse underground horen. Vintagemarkt La Bazarre staat zaterdag op de Neude. Zie hier het hele programma..

Wanneer: Vrijdag 20  t/m zondag 22 november
Waar: Op verschillende plekken, kijk hier voor de plattegrond
Hoe duur: Passe-partout €110 / dagticket donderdag €27,50 / dagticket vrijdag, zaterdag, zondag € 37,50, hier te bestellen

Utrecht in beeld: foto’s van F.F. van der Werf

Fotograaf F.F. van der Werf legde tussen de jaren dertig en zestig gebeurtenissen van bekende en onbekende Utrechters vast. Naast zijn werk als persfotograaf maakte hij sfeerbeelden en artistieke foto’s van de stad. Het Utrechts Archief opent donderdag de tentoonstelling Utrecht in beeld. Hier zie je een selectie van ruim 120 opnieuw afgedrukte foto’s, waaronder veel tot voor kort onbekend materiaal.

Wanneer: Vrijdag 20 november t/m zaterdag 21 mei
Waar: Utrechts Archief
Hoe duur: Gratis

De zwarte doos

Circus Treurdier haalt met hun nieuwe voorstelling De zwarte doos de dood uit het verdomhoekje. Het Amsterdamse muziektheatergezelschap staat voor vervreemdend en melancholisch muziektheater met een groot gevoel voor ironische humor. De zwarte doos is een rituele muziektheaterbijeenkomst over het mysterie van het leven en het probleem van onze hardnekkige sterfelijkheid. Kaarten zijn te koop via de Stadsschouwburg.

Wanneer: Vrijdag 20 t/m zaterdag 28 november
Waar: Theater De Paardenkathedraal
Hoe duur: Voorverkoop €17,50 / CJP, U-pas € 14 / -18 jaar €10

Smartlappenfestival

Dit weekend is het weer tijd voor de vijfentwintigste editie van het Smartlappenfestival. Traditiegetrouw kun je in meer dan 45 Utrechtse cafés en restaurants terecht voor liedjes en bier. Onder meer Grand Café Lebowski, Eetcafé Puur en Stadskasteel Oudaen bieden bijpassende 'jankmenu’s.' Kijk hier voor het hele programma.

Wanneer: Zaterdag 21 en zondag 22 november
Waar: Op verschillende plekken in de stad
Hoe duur: Gratis

Mega Platen & CD Beurs

Muziekfans- en verzamelaars uit de hele wereld komen dit weekend naar de Mega Platen & CD Beurs in de Jaarbeurs. Naast bijzondere aanvullingen op je muziekcollectie vind je hier posters, foto’s, t-shirts, vinyl, boeken, films, cd’s, tijdschriften en gesigneerde platen. Ook is er een expositie over de geboorteplaats van de garagerock, Detroit (USA). Speciale gast is John Sinclair, de ex-manager van de Amerikaanse band MC5.

Wanneer: Zaterdag 21 en zondag 22 november
Waar: Jaarbeurs
Hoe duur: Voorverkoop: €11,50 / passe-partout €20,50 / 65+ € 9,90. Deur: €13 / -11 gratis / 65+ €11 / passe-partout €22

Zwerfbioscoop Opgedoekt 

Na drie uitverkochte edities staat zwerfbioscoop Opgedoekt zaterdagavond voor de vierde keer op een nog geheime locatie in de stad. Net als de vorige keren ontdek je ter plekke welke film vertoond wordt en krijg je de locatie en de route op de dag zelf doorgemaild. De live soundtrack bij de korte voorfilm wordt dit keer gecomponeerd door MotorBongo en de inleiding bij de hoofdfilm wordt verzorgd door de filmjournalist Anton Damen.

Wanneer: Zaterdag 21 november
Waar: Op een nog geheime locatie
Hoe duur: €10 / Cineville-pas €7,50, tickets koop je hier

Rood Noot 10: Uit het niets

Rood Noot bestaat tien jaar en dat moet gevierd worden. Sinds 2005 bieden zij in de boerderij bij de Oude Vleutenseweg een podium en atelier voor theater, muziek en andere kunsten. Zondag komen voor de jubileumdag verschillende kunstenaars die eerder te gast waren op Rood Noot terug om ter plekke gloednieuw werk te maken en te presenteren. Er zijn onder andere optredens van de dichter Ruben van Gogh en van jazzmuzikanten Timon Koomen en Remco Menting. Kijk hier voor meer info.

Wanneer: Zondag 22 november van 14:00 tot 19:00 uur
Waar: Rood Noot
Hoe duur: €10, reserveren kan hier

Rosa Ensemble in Kytopia

Zondag geeft het Utrechtse Rosa Ensemble in Kytopia een voorproefje van haar nieuwe muziekvoorstelling AKASHA – a brief theatre of everything, die aankomend voorjaar in première gaat. Daarin onderzoekt het gezelschap hoe dimensies met elkaar verbonden zijn. Het Rosa Ensemble stond eerder al op verschillende internationale podia en op Lowlands.

Wanneer: Zondag 22 november om 16:00 uur
Waar: Kytopia
Hoe duur: €5, reserveren kan via publiciteit@rosaensemble.nl