Alle fietsenstallingen in Utrecht nemen de komende maanden afscheid van het traditionele bonnetjessysteem en krijgen een systeem met pasjes waarnee digitaal in- en uitgecheckt kan worden.

De gemeente stelt dat een proefproject dat in september is gehouden in de Zadelstraat geslaagd is, waardoor het op grote schaal ingevoerd zal worden in andere stallingen in de komende maanden.

Door het digitaal in- en uit checken van de fietsen ontstaat voor de gemeente een nog beter beeld van het gebruik van de stallingen en hoe daar verbeteringen in kunnen worden aangebracht. Zo kunnen bijvoorbeeld openingstijden worden aangepast, kunnen medewerkers efficiënter worden ingezet en kunnen stallingsmogelijkheiden worden aangepast.

Tijdens de proefperiode zijn de systemen getest, leerden de medewerkers de nieuwe apparatuur gebruiken en is er ervaring opgedaan met in- en uitchecken door middel van het gratis streepjescodepasje.

Streepjescode

Voortaan krijgen fietsers in de aangesloten stallingen dus geen papieren bonnetje meer. De eerste keer ontvangt een bezoeker van de stalling bij binnenkomst een gratis pasje met daarop een streepjescode. Dit pasje moet worden bewaard en wordt iedere keer gebruikt bij het stallen van de fiets.

Ook wordt op de fiets een kleine sticker met streepjescode geplakt. Beide codes worden vervolgens gescand om in te checken. Als je de fiets weer wordt opgehaald, worden het pasje en de sticker opnieuw gescand.