De KNO-afdeling van UMC Utrecht zou na de onthullingen van het tv-programma Zembla twee weken terug tijdelijk moeten sluiten. Dat blijkt uit Kamervragen van SP-kamerleden Henk van Gerven en Renske Leijten hebben ingediend.  

De SP wil van minister Edith Schippers van Volksgezondheid weten waarom de KNO-afdeling niet wordt gesloten. Ook vinden ze dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar de rol van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in het geheel.

Het UMCU en met name de KNO-afdeling ervan kwam twee weken geleden negatief in het nieuws toen Zembla onthulde dat er door een heersende ‘angstcultuur’ op de afdeling twee sterfgevallen waren verzwegen voor de IGZ.

Hierop eiste de Tweede Kamer opheldering van minister Schippers. Maandag liet ze al weten dat de uitzending haar verontruste en ‘adequate maatregelen’ moeten komen van het ziekenhuis.

Gesloten

Dit vinden de SP-Kamerleden niet voldoende. Zij willen van Schippers weten waarom de betreffende afdeling tijdens het onderzoek naar de misstanden niet wordt gesloten.

Tegen RTL lichten zij de vragen toe: “Volgens onze informatie werken de omstreden artsen nog steeds op de afdeling. Daardoor bestaat de angst of het er wel veilig is. Ik zou mijn moeder er nu niet naar toe sturen. De onzekerheid moet ondubbelzinnig worden weggenomen,” aldus van Gerven.

Onafhankelijk onderzoek

Ook dringen de Kamerleden aan op een onafhankelijk onderzoek onder leiding van de minister naar de rol van de Inspectie. Zij noemen het vreemd dat de IGZ de leiding krijgt in het onderzoek, dat onder meer de handelswijze van de Inspectie zelf moet beoordelen.