Restaurant Het Gerecht aan de Catharijnesingel gaat plaatsmaken voor een nieuw restaurant: Amerikana. De eigenaren van Het Gerecht vinden dat het tijd wordt voor iets anders.


 

De drie Utrechtse ondernemers die er nu Amerikana gaan beginnen liepen al langer met het idee rond voor een laagdrempelig restaurant met kleine Amerikaanse gerechtjes. Halverwege januari zal het restaurant openen.

Het nieuwe restaurant gaat ‘stijlvol, maar niet stijf’ worden, legt mede-eigenaar Roy van den End uit. “Het Gerecht is een klassieke zaak die nog steeds goed loopt, maar de eigenaren willen iets anders gaan doen. 

Amerikana krijgt de ondertitel ‘Nieuw Amerikaans’ mee, waarmee direct duidelijk wordt dat het niet om een burgerbar gaat of een zaak waar je onbeperkt spare-ribs kan eten. 

“De Amerikaanse keuken heeft veel meer te bieden dan burgerbars. We gaan kleine gerechtjes bieden van onder de 10 euro. Zo kan iedereen zelf bepalen hoeveel ze willen uitgeven op een avond", aldus Van den End.

Verrassende gerechtjes

“Denk bijvoorbeeld aan een cola-kip combinatie of een coquille met een kleine combinatie van mac and cheese,” vult zijn compagnon Robbert Herben aan. De gasten moeten verrast worden. We gaan gerechtjes maken die je zelf thuis niet maakt of überhaupt zou bedenken." 

Volgens Herben is de Amerikaanse keuken een immigrantenkeuken. "Echt een ratjetoe aan gerechten waar je heel veel kanten mee op kan. Het wordt haute cuisine, kleine mooi opgemaakte bordjes met vier componenten, die je ook kan delen met elkaar. Minder boers dan tapas, maar wel de gezelligheid.”

Terras

Over de locatie zijn de heren zeer te spreken. “Het is echt een mooie wijk. Er wonen hier veel tweeverdieners en studenten, van alles wat eigenlijk. En in het oude burgerzaken gebouw komen allemaal kleine bedrijfjes, wat positief is voor ons. Op vrijdagmiddag staat ons grote terras namelijk klaar,” zegt Van den End.

Om de boel te financieren loopt er een crowdfundings-actie. “Maar ik heb er geen twijfel over of het gaat lukken", aldus Van den End. "Met nog anderhalve maand te gaan hebben we al zestig procent."