Het aanvragen van een vergunning moet in veel gevallen in één dag kunnen, dat vinden de Utrechtse fracties van VVD en Student & Starter.

 

Donderdagavond is een motie van de partijen hierover aangenomen.

Een snelle behandeling van een vergunningsaanvraag heeft verschillende voordelen, legt VVD-raadslid Queeny Rajkowski uit. "Ten eerste is er natuurlijk snel duidelijkheid voor de aanvrager", geeft hij aan.

"Daarnaast is het goedkoper en bevordert een vergunningsaanvraag in één dag de samenwerking tussen verschillende afdelingen binnen de gemeente."

Rotterdam

De partijen wijzen er in hun voorstel op dat het in Rotterdam al lukt om de beantwoording van vergunningsaanvragen binnen één dag te doen.

Rajkowski: "In Rotterdam kan je sommige vergunningsaanvragen voor 9.00 uur indienen en dan na 16.00 uur krijg je te horen of het is goedgekeurd of niet. En dan krijg je er ook nog eens gelijk een toelichting bij voor als het is afgekeurd. Dat is dus niet alleen leuk, maar ook een onwijs goede service."

Klein evenement

Als voorbeeld van een vergunningsaanvraag die snel geregeld moet kunnen worden noemt Rajkowski de aanvraag voor een klein evenement.

"Ik denk dat zoiets een goed voorbeeld is van wat snel afgehandeld kan worden. We hebben veel kundige ambtenaren bij de gemeente die in één dag kunnen kijken of een terrein groot genoeg is en of er nooddiensten bij kunnen komen", zegt hij.

In het voorjaar wordt de gemeenteraad geïnformeerd over de mogelijkheden van de aangenomen motie van VVD en Student & Starter.