De politiek en Jos Stelling (eigenaar Louis Hartloopercomplex en Springhaver Theater) gaan met elkaar in publiek debat over de mogelijke komst van nieuwbouwbioscoop De Kade bij het Paardenveld in Utrecht. 

De centrale vraag daarbij is of deze nieuwbouw wel of geen oneerlijke concurrentie is. Onder leiding van oud-raadslid Vincent Oldenborg gaan de belanghebbenden met elkaar 19 november in debat in het Schiller Theater.

Het debat is opgezet vanwege de beslissing die over De Kade moet worden gemaakt in december. Mag deze nieuwbouw doorgang vinden van de raad? Dat is de vraag waar het dan om draait.

Initiatiefnemer van het debat is Roland Goetgeluk. Hij is van mening dat er te weinig kennis over de bioscoopmarkt aanwezig is bij de gemeenteraad.

Potentiële huurders

De Kade kan, zoals door tegenstanders wordt beweerd, alleen doorgang vinden als de potentiële huurders semi-overheid zijn. In dit geval zijn namelijk de HKU en ’t Hoogt potentiële huurders, twee partijen die subsidie van de gemeente krijgen.

Jos Stelling ziet dit als oneerlijke concurrentie. Hij wil graag in samenwerking met Kinepolis van de City-bioscoop een nieuwe zogeheten arthouse-bioscoop maken. Maar als de plannen van De Kade doorgang vinden, ziet hij hier echter geen kans meer voor.

Het Lagerhuisdebat ‘Oneerlijke overheid? De bioscoopcase: Kade of City?’ vindt plaats op 19 november in het Schiller Theater Place Royale.

Bekijk het dossier op DUIC over de bioscoopplannen in Utrecht