De Westerkerk in Wijk C wisselt binnenkort waarschijnlijk van functie. De huidige eigenaar, de Gereformeerde Gemeente Utrecht, heeft het monumentale kerkgebouw namelijk ter koop aangeboden.  

Het monumentale kerkgebouw kent een bovenwoning en is gelegen aan de Catharijnekade bij de nieuwe Catharijnesingel.

Kerkenmakelaar Reliplan noemt het een gebouw met uiteenlopende gebruiksmogelijkheden. Het pand is gebouwd in 1891 en is gelegen op een ruim perceel ingeklemd tussen de Bergstraat en de Catharijnekade. Via de achterzijde aan de Bergstaat heeft men toegang tot de alle bijhorende ruimten en de bovenwoning.

Orgel

Monumentenkenner Arjan den Boer weet dat de kerk een rijksmonument is vanwege het orgel. “De nieuwe eigenaar mag dus veel aanpassen maar niet het orgel", laat hij weten.

Volgens hem is kerkenleegstand een urgent en actueel probleem. "De laatste jaren worden veel Rooms-Katholieke kerken in het bisdom Utrecht gesloten. Herbestemming van deze gebouwen is niet altijd makkelijk. Soms stelt de verkoper eisen dat het bijvoorbeeld geen moskee of disco mag worden. Streng protestantse kerken hebben echter weinig leegloop dus dat maakt de Westerkerk een bijzonder geval.”

Leegstaande kerken

De Commissie Erfgoed van de vereniging Oud Utrecht hield eind september een symposium over de leegstand van kerken in Utrecht. Hierin kwam onder meer naar voren dat er vanuit de politiek een kerkenvisie dient te komen om te verhinderen dat er op ‘ad hoc basis dingen gebeuren met leegstaande kerken waar we later spijt van krijgen’.

Als voorbeeld werd hierbij het lot genoemd dat de Oosterkerk langs de Maliebaan onderging.