Een Utrechtse test om woningen een apk-keuring te geven, blijkt succesvol te zijn geweest. De keuring moet duidelijk maken of woningen in Tuinwijk, Majellapark/Nieuw Engeland veilig zijn.

De initiatiefnemers achter dit project, Energiepunt Wonen en Uneto-VNI, pleiten voor landelijke invoering.

De pilot was onderdeel van het project Veilige Gezonde Woning om ongelukken met elektra- en gasinstallaties tegen te gaan. In de eerste helft van 2015 zijn er al zes mensen omgekomen door een koolmonoxide-vergiftiging.

Huiseigenaren in Tuinwijk en Majellapark/Nieuw Engeland kregen een gratis APK-keuring. Tijdens de keuring kregen ze advies over het duurzaamheid van installaties en hoe je energie kunt besparen.

Offerte

Tijdens de apk-keuring werd er gekeken naar de gasinstallatie. De gasleidingen en alle apparaten die daarop aangesloten zijn zoals cv-ketel, geiser, gasfornuis, gaskachel en boiler werden gecontroleerd.

Ook de elektrische installatie kwamen aan bod: de meterkast, leidingen, stopcontacten, en lichtschakelaars. Mocht er iets mis zijn dan kreeg de desbetreffende huiseigenaar een vrijblijvende offerte.

Enthousiasme

Na deze succesvolle pilot is het enthousiasme onder Uneto-VNI, Brandweer Nederland en veel installateurs alleen maar groter geworden. Zij zien graag dat de Woning-APK verplicht wordt. Helaas krijgt het nog geen steun van het kabinet.

Volgens Chris Meijer, Brandweer Nederland, heeft dit als gevolg dat installateurs in de toekomst sneller en vaker vervolgd zullen worden voor ondeugdelijk werk: "Nalatigheid wordt dood door schuld", zegt Meijer tegen Installatie.nl.