Utrecht wil zich profileren als fietshoofdstad van de wereld. De titel moet zorgen voor economische impulsen in de stad.

Stichting World Bike Capital Utrecht (WBCU) noemt de herontwikkeling van het stationsgebied, de grootste fietsenstalling ter wereld, het dynamische parkeersysteem en vier grote fietsbeurzen als reden voor de titel.

De WBCU zegt Utrecht als "levend lab" te zien. Utrecht heeft volgens de organisatie de perfecte schaal om als brandpunt te fungeren voor de hoofdstad van fietsland Nederland.

"Door hier gebruik van te maken kan Nederland Fietsland gezamenlijk op de internationale kaart worden gezet met Utrecht als logisch brandpunt", aldus de stichting. "Utrecht als fietshoofdstad van de wereld moet niet alleen vanuit de overheid komen, maar ook door slimme coalities met het bedrijfsleven, kennisinstellingen en burgerinitiatieven moet de propositie worden geclaimd."

Nederland fietsland moet economische impulsen tot gevolg hebben voor industrie, toerisme, kennis en infrastructurele ontwikkeling. Tot januari zal fase 1 van het masterplan om Utrecht verder te profileren tot fietshoofdstad van de wereld worden uitgewerkt. Dan wordt ook een meerjarenplan gepresenteerd.