Burgemeester Jan van Zanen vindt dat de Pegida-demonstratie in het Hogelandsepark in Utrecht afgelopen zondag, ondanks diverse pogingen om deze te verstoren, beheersbaar is gebleven en veilig is verlopen.

De demonstratie was strak geregisseerd, er waren meer agenten op de been dan demonstranten. Het protestterrein was afgesloten en de demonstranten werden per bus vervoerd. Ook waren agenten in burger aanwezig en zijn er spandoeken in beslag genomen.

Volgens Van Zanen waren er in de omgeving van het park diverse groepen tegendemonstranten aanwezig die pogingen ondernamen om de demonstratie te verstoren. "De politie heeft daar tegen opgetreden door het park af te sluiten", zegt hij.

"Eén tegenstander bereikte de demonstratie van Pegida alsnog, maar kon snel door de politie worden aangehouden. Door de politie-inzet is recht gedaan aan de vrijheid van meningsuiting en het recht van demonstratie", vindt Van Zanen.

Politie

Politiewoordvoerder Midden-Nederland, Bernhard Jens, laat weten dat de politie nooit zegt hoeveel agenten er worden ingezet. 

"We maken een inschatting op basis van de gegevens die we hebben. Het leuke bij dit soort dingen is dat het nooit goed is. Zijn we met veel dan is het gelijk te veel en zijn we met weinig, dan is het te weinig. En wat betreft het busvervoer: dat is van tevoren zo afgesproken met de gemeente", zegt Jens.

VVD

André van Schie, raadslid namens de VVD, was zondag bij de demonstratie en werd voor Pegida-aanhanger aangezien door de politie. "Ik heb geen oordeel over de politie-inzet, maar het was wel opvallend dat ik, ondanks het verplichte busvervoer, zo het park in kon lopen. Totdat het op een gegeven moment wat onvriendelijk werd en iedereen zonder perskaart weg moest met de bus."

Van Schie had zich niet gerealiseerd dat hij voor Pegida-aanhanger aangezien zou worden toen hij bijna mee moest met de bus.

"De politie had duidelijke orders die ze dan ook zonder na te denken uitvoerden. Gelukkig was de bus vol en hoefde ik uiteindelijk niet mee, maar een journalist van Trouw wel. Die is met een omweg via de buitenring uiteindelijk op Centraal Station beland, dat was anderhalf uur later", vertelt de VVD'er.

SP

Michel Eggermont, raadslid namens de SP, sprak op het tegenprotest afgelopen zaterdag. Hij zegt niet precies te weten wat er zondag allemaal gebeurd is.

"Maar een demonstratie waarbij het terrein wordt afgesloten is ook niet de grootste vrijheid van meningsuiting", zegt hij.

"Pegida en wij zijn het niet met elkaar eens, maar dat er spandoeken in beslag worden genomen waar later over wordt gezegd dat het niet nodig was, dat is iemand in zijn mening beknoppen", aldus Eggermont, die niet geassocieerd wil worden met de felle tegenstanders van Pegida.

Maarten van Rossem

Maarten van Rossem, bekend Utrechts historicus liep zondagmiddag toevallig langs en wist volgens eigen zeggen niet wat hij zag.

"Tientallen agenten en ME busjes. Het leek mij erg overdreven allemaal. Ik snap dat de burgemeester zijn vingers er niet aan wil branden. Dat hij zoveel inzet nodig acht en besluit om zelfs het park af te sluiten", zegt hij.

Van Rossem snapt de beweging van Pegida niet. "Moet je eens de gehele naam van de beweging uitspreken, dat zegt genoeg." Het lijkt hem beter om het niet teveel aandacht te geven.

Cees Grimbergen

Cees Grimbergen, columnist en tv-presentator zegt te begrijpen dat de demonstranten met bussen werden vervoerd. "Na vorige maand snap ik dat, maar de complete overkill in het optreden van de politie afgelopen zondag niet."

"De politie vindt het zelf ook overdreven blijkt nu ze die acht aangehouden demonstranten weer hebben vrijgelaten. Ook hebben ze nu laten weten dat het bord en cartoon die ze in beslag hebben genomen, toch niet tot geweld tegen moslims aanzette", vervolgt hij. 

"Maar een excuus kan er niet vanaf. Zowel van het OM, als de politie en als burgemeester Jan van Zanen valt me dat tegen", aldus Grimbergen.