Het exclusieve interview van Straatnieuws Utrecht met paus Franciscus geeft de daklozenkrant een "enorme boost". "Dit kan een serieuze overlevingkans zijn voor Straatnieuws", zegt hoofdredacteur Frank Dries dinsdag tegen NU.nl.

De afgelopen jaren had de Utrechtse daklozenkrant het zwaar. Mede door de fraude van de voormalige penningmeester, bungelde Straatnieuws op de rand van de afgrond. Alle negatieve publiciteit deed de krant geen goed.

Het interview met de paus, en de wereldwijde aandacht die dat genereert, is volgens Dries niet alleen goed voor de Utrechtse editie, maar voor alle straatkranten wereldwijd. "We delen het interview met meer dan honderd daklozenkranten over de hele wereld. Overal weten mensen nu wat Straatnieuws is."

Bijna uitverkocht

De Utrechtse editie, die bestond uit 9.000 exemplaren, is in drie dagen tijd bijna helemaal uitverkocht. Dries laat op dit moment nieuwe kranten bijdrukken. De krant is bij wijze van uitzondering ook voor één keer digitaal te koop. Ook dat loopt storm, volgens Dries. "We hadden vrijdag last van een krakende server, die kon het allemaal even niet meer aan."

De reacties die Straatnieuws krijgt zijn volgens de hoofdredacteur "overweldigend". "We hebben felicitaties van over de hele wereld gehad. Het nieuws stond op de covers van alle grote bladen en kranten in heel Italië."

Het exclusieve interview met de paus kwam tot stand in samenwerking met twee topspecialisten, die het Vaticaan door en door kennen. Zij dienden het interviewverzoek niet in via de officiële kanalen, maar gaven een Spaanstalige brief mee aan een vriend van de paus, die welwillend op het verzoek reageerde.

Spannend

Twee weken geleden vond het interview plaats, in het bijzijn van een van de Straatnieuws-verkopers. "Ongelofelijk spannend", vond Dries het. Maar die spanning viel weg op het moment dat de paus binnenkwam. "We keken elkaar direct aan, en hij stak even zijn duim op, nadat hij ons bedankte voor onze komst", aldus Dries. "Hij wist dat we het interview zouden delen met straatkranten over de hele wereld."

De hoofdredacteur noemt Franciscus een "lieve man". "Het interview vond plaats in een zaaltje, zonder enige aankleding. Geen pracht en praal. Dat zegt wel wat over de man. Hij vroeg nota bene aan ons waar hij mocht gaan zitten", aldus Dries.

De hoofdredacteur laat weten dat hij zichzelf nog steeds af en toe in de arm moet knijpen. "Het is amper voor te stellen dat dit allemaal echt is", verzucht hij.