Het Universitair Medisch Centrum Utrecht heeft tijdelijk twee operatiekamers gesloten wegens infectiegevaar.

De maatregel volgt nadat het ziekenhuis een "verhoogd aantal infecties" had geconstateerd bij oogoperaties.

"Toeval blijft een optie, maar gezien de ernst van de complicatie met ernstige gevolgen voor patiënten willen we onze verantwoordelijkheid nemen en patiënten geen enkel risico laten lopen'', aldus UMC Utrecht. Volgens een woordvoerster liepen zes patiënten in korte tijd een infectie op. Hoe het nu met ze is gesteld, kon de woordvoerster echter niet zeggen.

Het ziekenhuis, met in totaal 17 ok's, doet onderzoek naar de bron van de infecties. De operatiekamers blijven naar verwachting twee dagen gesloten. Voor oogoperaties duurt het naar verwachting nog langer.

Misstanden

Het is de tweede keer in korte tijd dat UMC Utrecht negatief in het nieuws komt. Afgelopen vrijdag werd bekend dat het academische ziekenhuis een onafhankelijke, externe commissie onderzoek laat doen naar mogelijke misstanden in het ziekenhuis.

Het bestuur nam dat besluit naar aanleiding van een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar twee calamiteiten en klachten over een angstcultuur op de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde (KNO).