De Utrechtse wethouder van Cultuur en Welzijn, Margriet Jongerius van GroenLinks, treedt per direct af. Dat laat de GroenLinks-wethouder maandag in een brief aan de gemeenteraad weten.

In de brief laat Jongerius weten dat ze vindt dat deze functie in de politiek haar niet goed past.

Jongerius trad aan in mei 2014, nadat ze door GroenLinks was verzocht zich kandidaat te stellen. Daarmee nam ze naar eigen zeggen een risico, zo laat ze nu weten. Ondanks dat ze als (interim-) bestuurder ruime ervaring had, was een rol in de actieve politiek voor haar nieuw.

Bestuursstijl

"Het openlijk mogen twijfelen, de tijd nemen en krijgen om nuances en alternatieven te kunnen afwegen is in mijn ervaring een krachtig middel om te komen tot kwalitatief goede en succesvolle resultaten. Het feit dat dit in de politieke arena niet altijd mogelijk of gewenst is, doorkruist mijn bestuursstijl", laat Jongerius in de brief weten.

"Mijn conclusie na 1,5 jaar is derhalve dat ik effectiever kan zijn buiten dan binnen dit politieke speelveld. Dat is voor mij de reden om mijn ontslag aan te bieden aan de gemeenteraad en per direct mijn taken neer te leggen", besluit Jongerius haar brief.

TivoliVredenburg

Of haar vertrek verband houdt met het vernietigende rapport van de Utrechtse rekenkamer over het muziekpaleis Tivoli/Vredenburg is niet duidelijk. De gemeente moest sinds de opening van het veel te dure centrum met miljoenen bijspringen. De gemeenteraad wordt dinsdag bijgepraat over het rapport en behandelt het later deze maand in een vergadering.

De rekenkamer concludeerde dat de bouw en exploitatie van het muziekcentrum is uitgelopen op een financiële flop. De bouwkosten zijn met ruim 58 miljoen euro overschreden. Het aantal betalende bezoekers is veel te laag voor de enorme capaciteit van het gebouw. Als er niks verandert, is exploitatie onmogelijk en loopt de gemeente aanzienlijke financiële risico's.

Groot respect

De fractie van GroenLinks laat in een reactie weten "groot respect" te hebben voor Jongerius' besluit. "Zo'n beslissing getuigt van een grootsheid die je in de politiek maar zelden tegenkomt", aldus fractievoorzitter Heleen de Boer.

Volgens haar heeft Jongerius een groot sociaal hart en heeft de wethouder een grote invloed gehad op de wijze waarop in Utrecht vluchtelingen worden opgevangen. 

“De manier waarop in Utrecht de opvang van vluchtelingen wordt vormgegeven inclusief het Utrechtse concept van bed, bad, brood en begeleiding draagt duidelijk haar stempel. Dit dient als voorbeeld voor veel andere gemeenten.”