Het historische centrum van Utrecht is te krap en te smal voor grote demonstraties. Protestbijeenkomsten zoals die van Utrecht Bekent Kleur en de anti-islambeweging Pegida horen daarom niet in het centrum thuis.

Dat zeggen centrummanager Jeroen Roose van Leijden en voorzitter Jan Hagenouw van de Belangenvereniging Hoog Catharijne in een reactie op de voor zaterdag en zondag aangekondigde bijeenkomsten in Utrecht.

De gemeente heeft de demonstraties naar het Hogelandsepark aan de rand van het centrum verwezen en protestmarsen verboden, maar confrontaties tussen groepen demonstranten zijn niet uit te sluiten.

Gastvrijheid

"De gemeente balanceert op de rand van de wettelijke grens door de demonstratie van Pegida op zaterdag te verbieden", zegt Jeroen Roose. "Daar zijn we tevreden over, maar ondernemers in het centrum maken zich wel zorgen. Vorige keer moesten sommige winkeliers hun zaak sluiten, ondanks dat de demonstraties toen redelijk rustig verliepen. Dat past niet in de gastvrijheid die het centrum van Utrecht wil uitstralen."

Pegida-aanhangers willen zondag van Utrecht Centraal naar het park lopen, hoewel de gemeente hen verplicht gereserveerde bussen te gebruiken. "Als ze de route door winkelcentrum Hoog Catharijne kiezen, zijn we daar goed op voorbereid", zegt Hagenouw. "Dat gaat niet gebeuren. We zijn hier wel wat gewend en dat is altijd adequaat aangepakt."

Hagenouw vindt dat Utrecht demonstraties zoals dit weekeinde naar het nieuwbouwgebied Leidsche Rijn zou moeten sturen.