De Universiteit Utrecht heeft woensdagmiddag het Victor J. Koningsbergergebouw in gebruik genomen. Dat is een duurzaam onderwijscentrum met innovatieve labs, veel flexibele studentwerkplekken en moderne collegezalen onder één dak.

De faculteiten Bètawetenschappen, Geowetenschappen en Geneeskunde (Biomedische Wetenschappen) gaan gebruik maken van het gebouw met de open werkruimtes. De ‘interdisciplinaire samenwerking’ tussen de verschillende opleidingen moet hierdoor bevorderd worden.

Traplopen

In het Koningsbergergebouw zijn energiezuinige LED-verlichting en bewegingsdetectie toegepast en de grote trappen moeten uitnodigen tot traplopen in plaats van liftgebruik.

De transparante gevel met vaste lamellen laat wel licht door, maar houdt de warmte binnen. Samen met andere maatregelen, zoals het gebruik van warmtekoudeopslag, een restwarmte energiecentrale, zonnepanelen op het dak en doordacht materiaalgebruik is het onderwijscentrum gebouwd op de toekomst.

Verbannen

Het onderwijscentrum ontleent haar naam aan Victor J. Koningsberger, een markante Utrechtse bioloog die in de Tweede Wereldoorlog als eerste hoogleraar opkwam voor joodse collega’s die werden verbannen van de universiteit.

De Opening van het Victor J.Koningsbergergebouw gistermiddag. Met v.l.n.r. Anton Pijpers (college van bestuur Universiteit Utrecht) en de kleinkinderen van Victor Koningsberger: Tjeerd Koningsberger, Tilleke Dormaar en Victorine Koningsberger. Foto: Ivar Pel